x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce se întâmplă în corpul tău când e foarte frig?

Ce se întâmplă în corpul tău când e foarte frig?

07 Mar 2018   •   21:10
Ce se întâmplă în corpul tău când e foarte frig?

Când temperature de afară scade foarte mult, coprul nostrum este expus la diferite schimbări, fie pentru a se adapta, fie pentru că anumite organe sunt extrem de sensibile la frig. Iată care sunt principalele schimbări care survin în organismal nostrum atunci când temeraturile scad foarte mult.

Creierul. Hipotalamusul răspunde semnalelor transmise de terminațiile nervoase și încearcă să secrete mai mulți hormoni, pentru a regla temperatura corpului și a ține organele vitale calde. Apare astfel vasoconstricția, adică anumite vase de sânge, care alimentează organele nevitale, se ingustează. Dacă organismul este expus la temperatrui scăzute pentru o perioadă lungă de timp și se instalează hipotermia, funcția hipotalamusului poate afecta procesele de gândire, așa că persoanele aflate în astfel de situații nu mai gândesc perfect normal.

Inima. Organismul va trebui să consume mai mult oxigen și să pompeze mai mult sânge pentru a ține organele vitale calde, astfel că bătăile inimii se accelerează pentru a ține pasul cu aceste cereri. Sângele nu mai este trimis către degetele de la mâini și de la picioare în aceleași cantități, astfel că apare învinețirea lor și chiar degerarea. În cazuri extreme, țesuturile expuse prelungit la temperature scăzute pot să se necrozeze, din lipsă de sânge.

Părul. Când suntem expuși la frig, pielea acționează ca un strat isolator, pentru a menține căldura corpului. De aceea, firele de păr de pe piele par să se agațe de epidermă și apar mici umflături la baza lor, pe care le numim de obicei ”piele de găină”.

Nasul. Mucoasa din nas tinde să se usuce și să se crape la temperature scăzute și astfel apar iritațiile.

Buzele. Și stratul care acoperă buzele se usucă la frig, devenind foarte cubțire și crăpat.

Mușchii. Organismul contractă mușchii într-un efort de a produce energie, a crește circulația sângelui și a menține temperatura corpului normală. Acest lucru produce tremuratul. După o perioadă lungă de expunere la frig, mușchii devin mai puțin coordonați și putem avea dificultăți de mișcare.

Pielea. Vremea foarte rece poate provoca urticarie, o reacție alergică la frig, care se manifestă prin apariția unor pustule roșii însoțite de mâncărimi.

 

 

×
Subiecte în articol: remedii frig