x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cercetătorii americani au descoperit o cauză genetică a obezităţii excesive

Cercetătorii americani au descoperit o cauză genetică a obezităţii excesive

19 Iul 2013   •   18:13
Cercetătorii americani au descoperit o cauză genetică a obezităţii excesive

Cercetătorii Spitalului pentru copii din oraşul american Boston au identificat o cauză genetică a obezităţii severe care, deşi puţin frecventă, ridică noi întrebări asupra creşterii în greutate şi consumului de energie în cazul populaţiei obeze în general, scrie vineri publicaţia digitală spaniolă ABC, citată de agenţia EFE.

Cercetarea are la bază experimente efectuate pe şoareci şi mai multe studii genetice realizate pe diferite grupuri de persoane obeze. în cursul acestor evaluări s-a observat că şoarecii care au această mutaţie genetică au luat în greutate, deşi au consumat aceeaşi cantitate de alimente ca şi cei normali. Gena implicată, MRAP2, se găseşte şi la oameni şi se pare că ea influenţează reglarea metabolismului.

"Aceşti şoareci nu ard grăsimile şi mutaţii similare am întâlnit la multe persoane obeze", subliniază cercetătorul principal, Joseph Machdub. Se presupune că proteina creată de gena MRAP2 transmite un semnal unui receptor din creier, denumit MC4R, care ajută la accelerarea metabolismului şi scade apetitul pentru mâncare, aceasta fiind doar o parte dintr-un lanţ de semnale ce reglează consumul de energie.

Mutaţiile în acest lanţ, inclusiv mutaţiile induse de această genă, conduc la creşterea riscului de obezitate. De asemenea, şoarecii care nu aveau această genă au ajuns să crească de două ori mai mult decât ar fi fost normal. Pentru a nu mai lua în greutate, ei au fost în cele din urmă hrăniţi cu 10-15% din cantitatea de alimente dată celorlalţi.

În urma acestor descoperiri, echipa de cercetători a trecut la evaluarea a 500 persoane, toate cu obezitate severă şi timpurie. Dintre acestea, una din patru prezentau numai o copie a mutaţiei. Acest procent relativ redus îi face pe cercetători să creadă că respectiva genă are un rol în declanşarea obezităţii, dar că există şi alte mutaţii genetice încă nedescoperite.

×