x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Chirurgie cu robotul "da Vinci”

Chirurgie cu robotul "da Vinci”

de Magda Marincovici    |    18 Iun 2012   •   17:30
Chirurgie cu robotul "da Vinci”

In perioada 28-29 mai, la Bucuresti a avut loc Workshop-ul International in Chirurgie Robotica din Sud-Estul Europei, patronat de Academia de Stiinte Medicale din Romania in parteneriat cu Universitatea de Medicina din Atena si Institutul Clinic Fundeni. Care au fost principalele repere ale acestui eveniment medical? Workshop-ul respectiv se inscrie in seria preocuparilor unor chirurgi pe care i-as numi "vizionari" din zona geografica de promovare a chirurgiei robotice. Chirurgia robotica inseamna, in opinia mea, chirurgia viitorului.

Ea a devenit deja posibila de cativa ani, dar aparitia ei a fost salutata in mod diferit: cu mult entuziasm in Grecia, unde chirurgul care a promovat-o, Konstantin Konstantinidis, a devenit un fel de erou national si multi pacienti au dorit imediat sa fie operati cu robotul, dar cu destula ostilitate in Romania, de catre unii care, deoarece nu o practica, nici nu ii inteleg rolul si rosturile. Tocmai pentru a depasi astfel de obstacole, ne straduim sa promovam prin toate mijloacele chirurgia robotica. In cazul de fata, am beneficiat de conditiile excelente oferite de Centrul medical "Delta", condus de dr. Catalin Copaescu, care este unul din cele mai moderne si mai bine dotate spitale din Bucuresti si care este, de asemenea, centru de cercetare al Academiei de Stiinte Medicale in domeniul chirurgiei miniinvazive.

Programul workshop-ului a cuprins prezentari teoretice dar, mai ales, posibilitatea oferita cursantilor de a lucra direct cu robotul "da Vinci', ceea ce se inscrie in tendinta moderna a asa-numitelor cursuri "hands-on". Astfel de cursuri sunt in primul rand atractive (cursantii fiind interesati sa lucreze ei insisi cu aparatul sofisticat si performant care li se prezinta), dar si rezultatele sunt intotdeauna mai bune decat in cazul unor cursuri strict teoretice. Parteneriatul dintre Academia de Stiinte Medicale si Universitatea de Medicina din Atena se concretizeaza intr-un program de instruire in chirurgie robotica in zona de Sud-Est a Europei. Ce include acest program si cine sunt beneficiarii? As mentiona faptul ca zona de Sud-Est a Europei este una deosebit de activa in promovarea chirurgiei robotice, mai ales prin tari ca Grecia si Romania.

De altfel, aceste doua tari au pus si bazele Societatii Sud Est Europene de Chirurgie Robotica, unde reprezint Romania in calitate de vicepresedinte. Societatea a tinut deja doua congrese, unul la Bucuresti si unul la Atena, si isi propune sa fie la fel de activa in continuare.

Cu aceasta ocazie, cursantii au testat in premiera sistemul chirurgical "da Vinci' si doua console dotate cu un simulator de training virtual. De fapt, in ce consta acest sistem "da Vinci'? As spune, de la inceput, ca "daVinci' nu este un "robot" in adevaratul inteles al cuvantului, deoarece nu poate face nimic de unul singur si are nevoie de prezenta unei echipe chirurgicale. Sistemul "da Vinci' este, deci, un "aparat" care contine multa mecanica, dar si multa informatica si care are trei componente: - o consola, la care sta asezat chirurgul operator, care priveste printr-un sistem optic cu vedere tridimensionala si care manipuleaza doua "joy-stick"-uri, cu ajutorul carora executa gesturile operatorii impuse de interventia pe care o executa; - bratele robotului, care sunt asezate deasupra bolnavului si la capatul carora sunt atasate instrumente specifice chirurgiei robotice.

Aceste instrumente sunt introduse, cu ajutorul unor incizii mici (la fel ca in chirurgia laparoscopica), in regiunea anatomica a bolnavului pe care se opereaza. Gesturile efectuate de chirurg la consola se transmit, cu ajutorul unor cabluri, la nivelul bratelor si, respectiv, instrumentelor robotice, efectuand timpii operatori ai interventiei care trebuie executata; - o linie de chirurgie laparoscopica, aflata langa masa de operatie, care permite insuflarea de bioxid de carbon (ca in orice interventie miniinvaziva), aspiratia in aria operatorie si vizulizarea operatiei pe un ecran bidimensional de catre ajutoarele chirurgului (care stau langa bolnav in timpul interventiei). Uneori, chirurgii aflati in aceasta pozitie, trebuie sa manevreze si instrumente laparoscopice (multe dintre interventii fiind in prezent, o combinatie de robotica si laparoscopie).

La ce tip de interventii chirurgicale se poate apela la sistemul "da Vinci'? Sfera operatiilor care se efectueaza in prezent cu sistemul "da Vinci' este din ce in ce mai larga si cuprinde interventii de chirurgie abdominala, interventii urologice, interventii de chirurgie toracica, chirurgie cervicala etc.

Care sunt avantajele sistemului "da Vinci' pentru medic si pentru pacient? Pentru medic avantajele sunt legate de: - pozitia relaxata (asezat pe scaun) in care opereaza pe tot parcursul interventiei care, de regula, dureaza ore in sir; - vederea tridimensionala - manevrabilitatea mult mai buna a instrumentelor care permite miscari foarte fine in spatii inguste, suturi mai rapide, o disectie mai fiziologica - cu vizualizarea si prezervarea unor structuri fine, dar foarte importante functional, cum ar fi, de exemplu, nervii. Pentru pacient, toate acestea se traduc prin evolutii postoperatorii mai simple, prin recuperare mai rapida si printr-un numar mai redus de complicatii.

Dar limitele? Limitele sunt legate in primul rand de costuri, care, pentru majoritatea tarilor sut considerate ca fiind ridicate. In Romania, Clinica Chirurgicala Fundeni este cea care a initiat un program national pe care il si coordonam si care este finantat de Ministerul Sanatatii. In viitor, o data ce avantajele chirurgiei robotice vor fi din ce in ce mai clar demonstrate, este aproape sigur ca toate costurile vor fi preluate de casele de asigurari de sanatate. O alta limita este reprezentata de necesitatea ca robotul sa fie instalat in sali de operatie adecvate si manipulat de personal calificat, ceea ce necesita eforturi din partea spitalului care implementeaza un astfel de program.

In tara noastra, unde se foloseste acest sistem si cate intervetii chirurgicale s-au efectuat in acest mod? In Romania exista, in prezent, 5 sisteme robotice: in Institutul Clinic Fundeni, unde a si inceput chirurgia robotica in anul 2008, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, la Spitalul de Urgenta Floreasca, la Spitalul "Theodor Burghele" si la Spitalul "Agrippa Ionescu". Au fost efectuate peste 1.000 de interventii robotice, cele mai multe la Institutul Clinic Fundeni (peste 600).

Pe langa acest program de instruire, ce alte obiective mai cuprinde parteneriatul dintre Academia de Stiinte Medicale, reprezentata dumneavoastra in calitate de presedinte, si Universitatea de Medicina din Atena, reprezentata de prof. dr. Nikolaos Nikiteas? Academia de Stiinte Medicale din Romania isi propune sa promoveze progresul stiintific, in primul rand in tara, in al doilea rand in zona noastra geografica si, apoi, ori unde vor fi conditii si unde vom fi solicitati. Desigur, sunt obiective foarte ambitioase, dar, in ceea ce priveste Sud-Estul Europei, ele sunt foarte mult facilitate de relatiile personale pe care le avem cu multi dintre colegii nostri din tarile acestei zone geografice, de conditiile oarecum similare pe care le intalnim din multe puncte de vedere precum si de intersele stiintifice comune pe care le avem.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate