x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cinci reguli pentru o alimentaţie sigură.

Cinci reguli pentru o alimentaţie sigură.

de Steluta Indrei    |    05 Iun 2011   •   21:00
Cinci reguli pentru o alimentaţie sigură.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat un set de recoman­dari destinate prevenirii bolilor care vin de la alimente. Expertii OMS rea­mi­ntesc ca epidemia provocata de o tul­pina rara a bacteriei E.coli nu s-ar fi intamplat daca ar fi fost res­pec­ta­te urmatoarele reguli simple de igie­na.

1. Respectati igiena personala si curatenia in bucatarie!
Spalati-va pe maini inainte de a atinge alimentele si repetati aceasta operatiune de mai multe ori in timp ce gatiti. Spalati si dezinfectati toate obiectele si suprafetele din bucatarie care intra in contact direct cu alimen­tele. Luati masuri pentru a tine in­sec­tele, rozatoarele si alte animale la distanta de alimente. Spalati-va pe maini inainte si dupa folosirea toa­le­tei. De ce? Multe dintre micro­or­g­a­nis­mele care provoaca im­bol­na­viri se afla pe maini, pe servete si us­ten­sile de bucatarie, mai ales pe plan­se­tele pentru taierea alimentelor.

2. Separati alimentele crude de cele preparate!
Carnea cruda nu trebuie tinuta lan­ga fructe, legume proaspete sau lan­ga orice alt aliment preparat. Ustensilele si suprafetele folosite pentru prepararea hranei trebuie spalate dupa fiecare utilizare. De exemplu, cutitul si planseta folosite pentru ta­ie­rea carnii trebuie spalate cu detergent si limpezite sub jet de apa inainte de a fi utilizate pentru legume. In fri­gi­der pastrati alimentele in recipien­te inchise pentru a evita orice contact intre alimentele preparate si cele cru­de. De ce? Alimentele crude, mai ales carnea si pestele, inclusiv sangele scurs din acestea, pot dezvolta micro­or­ganisme periculoase care contamineaza si celelalte alimente.

3. Preparati alimentele la temperaturi corespunzatoare!
Carnea, ouale, laptele, pestele si alte alimente de origine animala trebuie preparate la temperaturi inalte. De regula, supele si mancarurile cu sos care contin carne trebuie fierte in clocot astfel incat sa se asigure pre­pa­rarea la cel putin 70 grade Celsius. In cazul fripturilor este indicat ca aces­tea sa nu fie preparate in san­ge, ci sa se gateasca pana cand carnea isi schimba culoarea. Alimentele deja preparate trebuie reincalzite la temperaturi de peste 70-80 grade Celsius. De ce? Prepararea alimentelor la tempera­turi de peste 70 grade eli­mi­­na majoritatea micro­organismelor.

4. Pastrati alimentele la tempe­raturi corespunzatoare!
Nu lasati alimentele preparate mai mult de doua ore la temperatura ambianta. Alimentele crude si cele preparate trebuie refri­gerate la o temperatura sub 5 grade Celsius. Men­ti­neti mancarurile calde la temperatura de 60-70 de grade pana la servire. Nu decongelati alimentele la tempe­ra­tura camerei si nici nu le reconge­lati. De ce? Microorganisme­le se in­mul­tesc cel mai rapid la tempe­ratura ambianta. La valori sub 5 grade si peste 60 grade Celsius, prolifera­rea microorganismelor este incetinita sau chiar stopata. Atentie! Cele mai periculoase microorganisme conti­nua sa se inmulteasca si in frigider, de aceea, chiar si refrigerate, alimen­te­le trebuie consumate in scurt timp.

5. Utilizati apa si alimente din surse sigure!
Daca apa provine din sur­se im­pro­prii trebuie sa o fier­beti in clo­cot cateva minute inain­te de utili­za­re. Cumparati alimente de la maga­zi­ne autorizate. Spalati fruc­te­le si le­gu­mele sub jet de apa, indife­rent daca le consumati crude sau pre­pa­rate.

×