x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cine este vinovat de isteria VACCINURILOR care ar provoca autism și de ce continuă nebunia

Cine este vinovat de isteria VACCINURILOR care ar provoca autism și de ce continuă nebunia

25 Noi 2016   •   16:51
Cine este vinovat de isteria VACCINURILOR care ar provoca autism și de ce continuă nebunia

În anul 1998, Andrew Wakefield împreună cu 12 alți medici, au publicat un în revista medicală The Lancet, un studiu care sugera că ar exista o legătură între vaccinul ROR și predispoziția copiilor la autism. În pofida faptului că studiul s-a ocupat de numai 12 cazuri, nu a existat un grup de control iar concluziile au fost de natură speculativă, popularitatea articolul a fost extrem de mare iar rata vaccinărilor a scăzut drastic.


Aproape imediat epidemiologii au efectuat alte studii care au infirmat legătura dintre vaccinarea ROR și autism. Unul din motivele pentru care unii au găsit că există o logică în legătura dintre vaccin și autism este că amândouă evenimentele survin la aceeași vârstă.
La relativ scurtă vreme după izbucnirea scandalului 10 din cei 12 coautori ai așa zisului studiu au retractat interpretarea. Cei 10 au spus la vremea respectivă că: ”nu a fost stabilită nicio legătură cazuală între vaccinul ROR și autism din cauza datelor insuficiente”. Revista Lancet a recunoscut că Wakefield nu a putut explica interesul financiar în acest caz, ca de pildă faptul că a fost finanțat de avocați angajați de părinți care dăduseră în judecată companii farmaceutice. 


The Lancet a retractat complet lucrarea in februarie 2010 și a admis că există câteva elemente în studiu care sunt incorecte. Wakefield împreună ceilalți colaboraroti au fost găsiți vinovați de violare a eticii (au efectuat analize invazive pe copii fără să obțină acordul autorităților) și interpretare eronată (au raportat că eșantioanele analizate au fost consecutive când de fapt au fost selective). Retractarea a fost publicată într-un paragraf anonim din revistă, din partea editorilor.


Episodul final al poveștii este scoaterea la lumină a fraudei deliberate a lui Wakefield de care se face vinovat (au fost alese date care conveneau cazului și au fost falsificate faptele). The British Medical Journal a publicat o serie de articole care au expus frauda, care pare să fi fost făcută pentru câștig financiar. 


Ceea ce este îngrijorător este faptul că frauda a fost scoasă la lumină de o investigație jurnalistică și nu de vigilența autorităților. Cel care a scos la lumină frauda lui Wakefield este jurnalistul Brian Deer, de la Sunday Times, care a relatat despre falsa implicare a thiomesalului din vaccinuri și etiologia autismului.


Pe 28 ianuarie 2010, un tribunal statutar al GMC (organizația din Anglia echivalentă Colegiului Medicilor din România) compus din 5 membri a găsit dovezi pentru 36 de acuzații, inclusiv patru acuzații de abuz de încredere și 12 capete de acuzare care implică abuzul asupra copiilor cu probleme de dezvoltare. Tribunalul a decis că Wakefield a "eșuat în îndatoririle sale de consultant responsabil", a acționat atât împotriva intereselor pacienților săi cât și "necinstit și iresponsabil" în cercetarea publicată.
În pofida faptului că Wakefield a fost găsit vinovat pentru înșelarea opiniei publice cu studiul său fals și nu mai poate profesa ca medic, există organizații și fundații care îl susțin și finanțează.
 

Sursa: The MMR vaccine and autism: Sensation, refutation, retraction, and fraud

×