x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ciocolată neagră contra tusei

Ciocolată neagră contra tusei

de Magda Marincovici    |    19 Oct 2014   •   21:09
Ciocolată neagră contra tusei

Remediile naturiste, moştenite de la bunica, mai eficiente ca medicamentele antitusivele

Medicamentele antitusive nu sunt mai eficiente ca remediile ştiute de la bunica pentru calmarea tusei, susţine sindicatul medicilor generalişti din Marea Britanie. Doctorul Tim Ballard, vicepreşedintele acestei organizaţii a medicilor generalişti, spune că pentru a scăpa de o tuse provocată de o infecţie virală, este suficient să lăsăm sistemul nostru imunitar să-şi îndeplinească misiunea. Dar pentru aceasta trebuie să reţinem că sistemul imunitar are nevoie de timp. Potrivit sindicatului medicilor britanici, remediile naturiste dau rezultate bune, s-au verificat de-a lungul timpului, fiind folosite încă de pe vremea bunicilor noştri. Cine nu a simţit că tusea bate în retragere după o linguriţă de miere şi un pahar de suc de lămâie proaspătă? În plus, comparativ cu medicamentele antitusive, remediile tradiţionale prezintă o serie de avantaje: eficienţa lor este similară medicamentelor, sunt mai plăcute şi mai uşor de administrat, cu foate mici excepţii, nu provoacă efecte secundare şi sunt mai puţin costisitoare.

Totuşi, doctorul Ballard insistă asupra faptului că, “dacă tusea se prelungeşte, mai ales în cazul copiilor, sau este asociată cu secreţii cu sânge, dificultăţi de respiraţie, febră mare, evident, în cel mai scurt timp, trebuie consultat medicul generalist.

Iată, câteva remedii naturiste:

Ciocolata neagară. Cercetătorii britanici susţin că o cantitate rezonabilă de cicolată neagră, ronţăită încetişor, face ca tusea să bată în retragere. Acest remediu plăcut se bazează pe conţinutul în teobromină,un alcaloid cunoscut pentru multiplele lui efecte pozitive, inclusiv cel de antitusiv. Dar pentru a beneficia de aceste efecte, ciocolata trebuie să conţin minimum 70% cacao.

Grapefruit. Medicina chineză spune că acest fruct din familia citricelor, este “medicamentul contra tusei”, tocmai pentru că ajută la dizolvarea mucozităţilor, eliminarea acestora şi umidificarea plămânului. De altfel, toate citricele, în special lămâia şi portocala, sunt preţioase în cazul tusei. Rezultate bune oferă şi sucul de roşii.

Suc de ridiche neagră. Tăiem căpăcelul unei ridiche, o scobim şi punem zahăr sau miere. Va lăsa un sirop care calitatea de a reduce treptat intensitatea tusei.

Mierea cu scoţişoară. O linguriţă de miere condimentată cu scoţişoară este indicată mai ales copiilor cu infecţii ale căilor respiratorii superioare asociate cu reprize dese de tuse în special noaptea. Copiii care au beneficiat de acest remediu simplu şi aromat au avut un somn liniştitor, neîntrerupt de cascadele de tuse.

Ceaiuri. Patlagină. Cimbru. Ceapă cu nuci. Soc. Ghimbir. Ceaiul verde şi ceaiul negru. Sunt emoliente, au efect calmant şi expectorant, nu sunt generatoare de efecte secundare, dau rezultate bune şi în cazul tusei seci şi al celei productive.

Echinacea. Prin conţinutul valoros în polizaharide, echinacea are efect pozitiv împotriva infecţiilor, prin întărirea sistemului imunitar în lupta cu virusurile şi bacteriile.
 

×