x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate CNSAS - Românii pot deconta tratamentul medical primit în străinătate

CNSAS - Românii pot deconta tratamentul medical primit în străinătate

25 Oct 2013   •   19:19
CNSAS - Românii pot deconta tratamentul medical primit în străinătate

Începând de astăzi intră în vigoare Directiva europeană privind serviciile medicale transfrontaliere. Acest document asigură cadrul legal pentru garantarea drepturilor cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate ţările Uniunii Europene.

"În practică, prevederile esenţiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate în România, conform Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/17.07.2009, art.8. În baza acestui Ordin, asiguraţii care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde sunt luaţi în evidenţă ca persoane asigurate, beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat", a declarat, într-un comunicat de presă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.

Conform regulamentelor europene de securitate socială, asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate aflaţi pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE şi Elveţia beneficiază, în prezent, de trei tipuri de asistenţă medicală.

Primul tip este asistenţa medicală necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE şi Elveţia, prin intermediul Cardului European de Sănătate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de înlocuire a cardului european (CIP).
Al doilea tip se referă la asistenţa medicală planificată, prin intermediul documentului portabil S2 (fostul formular E112).
Cel de-al treilea tip se referă la asistenţă medicală pentru asiguraţii care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru UE, prin intermediul documentului portabil S1 (care înlocuieşte formularele E106, E 109, E 120, E 121).

În documentul citat se mai arată că au fost elaborate şi proiectele de acte normative subsecvente acestei legi, respectiv proiectul de Ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS - prin care sunt reglementate tipurile de asistenţă medicală ce fac obiectul autorizării prealabile şi criteriile care trebuie îndeplinite pentru obţinerea autorizării, metodologia de rambursare a contravalorii asistenţei medicale transfrontaliere, inclusiv nivelul de rambursare şi criteriile de eligibilitate pentru rambursare -, precum şi proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Punctului Naţional de Contact.

Cristian Buşoi a mai precizat că 25 octombrie 2013 este şi termenul pentru transpunerea Directivei Europene 2012/52, care stabileşte măsurile pentru facilitarea recunoaşterii prescripţiilor medicale emise în alt stat membru UE şi SEE.
"Pentru transpunerea acesteia, a fost elaborat şi publicat Ordinul MS şi CNAS nr. 1083/608/19.09.2013 prin care a fost completat modelul de prescripţie medicală pentru dispozitive medicale, conform prevederilor Directivei. De asemenea, a fost elaborat un proiect de Ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS care completează formularul de prescripţie medicală pentru medicamente cu elemente suplimentare de identificare a medicului prescriptor. Eliberarea prescripţiilor medicale se poate face în România sau în orice ţară membra UE, SEE".

Preşedintele CNAS recomandă asiguraţilor să contacteze Biroul de Relaţii cu Asiguraţii din structura CNAS pentru orice informaţie legată de drepturile românilor de a se trata în străinătate.

×
Subiecte în articol: decontare servicii medicale