x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Colegiul Farmaciștilor: Cel mult două cutii de paracetamol vor fi vândute unei persoane

Colegiul Farmaciștilor: Cel mult două cutii de paracetamol vor fi vândute unei persoane

01 Apr 2020   •   18:22
Colegiul Farmaciștilor: Cel mult două cutii de paracetamol vor fi vândute unei persoane
Sursa foto: Victor Stroe

Colegiul Farmaciștilor din România cere membrilor săi să nu elibereze mai mult de două cutii de paracetamol pentru o singură persoană pentru a preîntâmpina lipsa acestuia de pe piață

Cererea pentru acest medicament a crescut în ultima perioadă din cauza faptului că face parte din protocolul oficial de tratament în stadiile ușoare și medii ale infecției cu coronavirus.

”Lansez un apel la un comportament responsabil, adresat tuturor categoriilor implicate, pentru a înțelege caracterul excepțional al acestor măsuri luate în contextul pandemiei și de a respecta prevederile legislației, astfel încât lanțul de aprovizionare cu medicamente al populației să nu fie afectat și orice posibilitate de fraudă să fie înlăturată”, a declarat prof. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Totodată, Colegiul atrage atenția oamenilor să nu-și mai facă stocuri de medicamente pentru a nu se crea apoi o disfuncționalități în aprovizionarea cu tratamentele necesare.

"În pofida eforturilor pe care le depunem, ne confruntăm zilnic cu deficite în aprovizionarea cu medicamente esențiale.

Ultimele modificări legislative luate de către autorități, legate de prescrierea medicamentelor și transmiterea prescripțiilor, au avut scopul de a limita deplasarea pacienților vulnerabili către spitale și medicii specialiști, având în vedere asigurarea protecției celor mai fragili dintre noi în fața pandemiei.

Colegiul Farmaciștilor din România atrage atenția asupra unor situații apărute în teritoriu, ca urmare a aplicării acestora, care aduc disfuncționalități în procesul de aprovizionare și eliberare a medicamentelor și pot pune pacienții la risc în cele din urmă.

În practică, au fost semnalate situații în care pacienții tind să își facă rezerve de medicamente, fapt care pune presiune suplimentară pe stocurile existente, medicii transmit prescripțiile direct către anumite farmacii, în loc de a le transmite pacienților, sau transmit pe email/whatsapp rețete pentru produse cu regim special din categoria stupefiantelor și psihotropelor", se arată în comunicat.

 

 

 

×