x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Coloreaza-ti viata!

Coloreaza-ti viata!

07 Mar 2005   •   00:00

Terapii alternative

LIANA HAINAROSIE

Terapia prin arta se adreseaza tuturor persoanelor carora le este greu sa exprime in cuvinte ceea ce simt si care sufera de stres emotional, probleme depresive, autism. De asemenea, este utila in cazul celor care au dificultati de adaptare in caz de separare, somaj, doliu si care au suferit evenimente traumatizante (abuz sexual, violenta). Alte efecte sunt consolidarea respectului si a increderii in sine, spargerea blocajelor emotionale, dezvoltarea memoriei, atentiei, limbajului, gandirii.

Art-terapia poate fi practicata individual sau in grup de minimum sase persoane si maximum zece. Un program clasic dureaza o luna, cu o sedinta pe saptamana de 3 ore. Art-terapia este o practica veche de cand lumea. Inaintasii nostri au folosit-o inca din cele mai vechi timpuri. Dansul indienilor pentru a alunga ploaia este cel mai elocvent exemplu. Ei se foloseau de un mijloc nonverbal (dansul) pentru a-si exprima sentimentele. In zilele noastre, art-terapia a evoluat si apeleaza si la alte arte: desenul, modelajul, colajul, teatrul.

Semnificatia desenelor

Terapia prin arta se desfasoara sub coordonarea terapeutului-psiholog. Acesta nu trebuie sa se impuna sau sa interpreteze reactiile membrilor, ci sa-i faca pe acestia sa constientizeze problemele pe care le au. In cadrul programului, terapeutul poate insuma desenul, modelajul, colajul, lucrul corporal, teatrul sau poate folosi numai una dintre arte, ne spune psihologul Irina Dracea. Tematica fiecarei sedinte poate fi propusa de terapeut sau aleasa de participanti. Art-terapia nu presupune calitati artistice, pentru ca nu realizam opere de expozitie, ci ne exprimam sentimentele si eventualele conflicte personale.

Terapeutul le poate sugera participantilor sa realizeze un desen comun pe o plansa. Ei pot folosi creioane colorate, carioci, acuarele, pensule. Sau pot "picta" luand vopselele cu degetul. Dupa sedinta de desen se va lua o mica pauza, apoi se va face analiza "lucrarilor". Importanta este motivarea alegerii subiectului. Dar esentiala este comunicarea cu terapeutul si ceilalti membri, deoarece faciliteaza constientizarea motivului pentru care alegem anumite culori sau le respingem pe altele. De exemplu, o persoana pentru care culoarea rosu a insemnat o experienta trista va evita sa foloseasca aceasta culoare. "Locul pe care il alegem pentru desenul comun pe plansa si grosimea liniilor pe care le trasam arata ce fel de persoane suntem. Astfel o persoana increzatoare in sine va alege sa deseneze in mijlocul plansei. Iar una timida va desena intr-o margine a plansei", spune Irina Dracea.

PLASTILINA. Modelajul se poate realiza cu ajutorul plastilinei sau al lutului. Plastilina este un material elastic, iar prin modelarea ei ne putem descarca de energiile negative. Folosirea ei este benefica in cazul persoanelor timide, care au acumulat de-a lungul vietii sentimente de ura, de manie, de agresivitate. Din plastilina putem modela diferite figuri ale unor persoane care ne-au ranit, de exemplu, si pe care le intindem, le lovim de masa, le pedepsim. In modul acesta ne exteriorizam sentimentele fata de acestea, iar discutia cu terapeutul si ceilalti membri poate conduce la exprimare verbala potrivita fata de aceste persoane.

PERSONALITATEA. Teatrul ca terapie da posibilitatea experimentarii unor situatii apropiate, dar netraite, imaginate. Persoana care apeleaza la terapia prin teatru poate intra astfel in pielea unei alte persoane cu care a avut un conflict. Ceea ce faciliteaza intelegerea motivelor care au generat conflictul. Nasturii, diferitele tesaturi si obiecte folosite in colaj "vorbesc" despre personalitatea noastra. De exemplu, terapeutul pune la indemana diverse tesaturi. Alegerea tesaturii va fi intotdeauna in concordanta cu personalitatea. Discutiile cu terapeutul se vor axa pe motive pentru care a fost aleasa lana sau matasea. De altfel, discutiile in grup sunt benefice, intrucat tendinta noastra este de a ne subaprecia, iar opinia altora referitoare la persoana noastra ne face sa ne privim cu alti ochi.
×