x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Complexul creierului

Complexul creierului

22 Noi 2005   •   00:00
ISTORIA MEDICINEI
Putini isi mai aduc aminte de Spitalul nr. 1 din Bucuresti. Era prin anii ’50, cand toate spitalele erau numerotate. Multi stiu insa care este Spitalul 9. Chiar daca, de-a lungul istoriei sale, a trecut de la denumirea de Spital Central la "Gheorghe Marinescu", la "Alexandru Obregia", oamenii il stiu tot de Spitalul 9. Initiativa infiintarii unui spital de psihiatrie la Bucuresti apartine lui Alexandru Obregia si lui Gr. Gh. Cantacuzino, prim-ministru si ministru de interne la acea vreme. Cei doi propun, in 1906, o lege pentru construirea unui spital de alienati langa Bucuresti.

Propunerea a fost insotita de un raport care includea "statistica morbiditatii prin boli psihice" si unele studii de prognoza privind perspectivele morbiditatii si ale dezvoltarii psihiatriei in Romania.

LOCATIE. Spitalul de Psihiatrie imparte acum o curte imensa cu Institutul de Boli Cerebrovasculare "Prof. dr. Vlad Voiculescu" si Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni", toate situate pe Soseaua Berceni

La acest mod, avea sa se hotarasca ridicarea celui mai mare spital de psihiatrie din Romania, comparabil cu cele mai bune din Europa. Aceasta este prima institutie medicala din Romania care a fost realizata pe baza unor cercetari de prognoza.

Model occidental

In 1907, pe un teren alocat de Eforia Spitalelor Civile se incepe constructia, insa fondurile insuficiente si declansarea primului razboi mondial fac posibila inaugurarea institutiei medicale abia la 1 octombrie 1923. Planurile au fost realizate la sugestia lui Obregia, care se inspirase dupa spitalele de psihiatrie occidentale, in multele sale calatorii in strainatate.

Spitalul Central, cum a fost el denumit pentru prima oara, avea nu mai putin de 34 de pavilioane care insumau 2.000 de paturi. Pentru inceput au fost inaugurate insa numai trei pavilioane si doua laboratoare. In 1928, la conducerea unui serviciu de psihiatrie vine renumitul C.I. Parhon. Alexandru Obregia este pana in 1930 primul director al spitalului si profesor de clinica psihiatrica aici, pana la retragere, in 1934. C.I. Parhon va prelua conducerea in 1930, schimband denumirea institutiei in "Institutul de Boli Mentale, Nervoase si Endocrinologice din Bucuresti".

Nume si nume

In 1933, spitalul avea sase sectii de psihiatrie si o sectie de neurologie. 1934 este anul in care institutul revine la numele initial de "Spitalul Central", iar la conducere vine prof. Petre Tomescu. Bustul lui Obregia, care se afla astazi in fata cladirii principale, a fost realizat de sculptorul Fr. Storck, in 1935. In acelasi an, la Spitalul Central s-a deschis primul serviciu clinic de endocrinologie din tara, sub conducerea lui Parhon.

Doar doi ani trec pana cand spitalul de psihiatrie recapata numele de "Institutul de Boli Mentale, Nervoase si Endocrinologice din Bucuresti" (1936). Numele de Spitalul unificat nr. 9, "Dr. Gh. Marinescu", care a ramas in amintirea noastra, il capata la 10 martie 1951.

Unificare

Ca urmare a decretului de unificare a spitalelor, in Spitalul nr. 9 se organizeaza mai multe sectii pentru populatia raionului "Nicolae Balcescu" (sectoarele 4 si 5) pe care il deservea. Astfel, apar sectii de medicina interna, chirurgie generala, obstetrica-ginecologie, pediatrie si ftiziologie. In timp, se construiesc si alte cladiri, se infiinteaza noi clinici.

Astfel, in 1988 spitalul dispunea de 2.445 de paturi, dintre care 1.346 erau numai pentru psihiatrie, cu 35 de medici psihiatri. "Gh. Marinescu" nu mai era la acea vreme un spital de psihiatrie, ci un complex al medicinei creierului, cu o componenta psihiatrica, una neurologica si alta neurochirurgicala.

Putine spitale de psihiatrie din Europa atingeau dimensiunile celui romanesc", ne spune directorul actual al spitalului, conf. dr. Radu Mihailescu.

Marea scindare

Spitalul era insa si foarte greu de gestionat, asa incat, in 1998, acesta s-a scindat in trei unitati: Spitalul de Psihiatrie "Obregia", cu un numar de 1.250 de paturi; Institutul de Boli Cerebrovasculare "Prof. dr. Vlad Voiculescu"; Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni". Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia" asigura in prezent asistenta medicala psihiatrica pentru pacienti din Bucuresti si alte cinci judete limitrofe.

Are un total de 17 sectii de psihiatrie (dintre care noua sectii clinice, doua sectii de dezintoxicare, o sectie de neuropsihiatrie infantila si una de afectiuni psihosomatice), o sectie clinica de neurologie pediatrica, o camera de garda de psihiatrie si cabinete specializate pentru servicii medico-chirurgicale. Spitalul detine, de asemenea, un laborator de sanatate mintala (al sectorului 4), un Compartiment pentru diagnosticul si tratamentul tulburarilor cognitive ("Centrul Memoriei") si un Compartiment de psihiatrie comunitara si reintegrare psihosociala ("Trepte").

AGLOMERATIE. "Paturile spitalului de psihiatrie nu au fost niciodata goale. In ultimii ani a crescut numarul bolnavilor cu patologie afectiva (stari depresive), al celor cu patologie adictiva (toxicomani, alcoolici) si al celor cu boli degenerative de tip Alzheimer", declara conf. dr. Radu Mihailescu, directorul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia".

DECRET REGAL. Propuneri de a numi Spitalul Central "Al. Obregia" au venit inca din 1927, de la dr. Goianu, director in Ministerul Sanatatii. Cu ocazia numirii lui Obregia, prin inalt Decret Regal, "director superior tehnic si administrativ al Spitalului Central", prof. Dimitrie Gerota cerea ca "activitatea prof. Obregia sa fie imortalizata, iar spitalul creat de dansul sa poarte numele «Prof. Al. Obregia». Rog pe D-l Ministru aici de fata, sa ne indeplineasca dorinta". Familia lui Obregia s-a adresat chiar Consiliului de Ministri, in 1969, cerand ca Spitalul nr. 9 sa poarte numele profesorului. Nici una dintre aceste propuneri nu s-a realizat pana in 1998.
×