x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Conflictul dintre CNAS şi medicii de familie, în instanţă.

Conflictul dintre CNAS şi medicii de familie, în instanţă.

de Magda Marincovici    |    07 Iun 2011   •   14:28

Medicii de familie cer in instanta anularea actelor aditionale emise de casele de asigurari. Ei sustin ca aceste acte sunt ilegale si ca pentru semnarea acestora au fost facute presiuni asupra lor. "Avocatii Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si ai Societatatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) au depus in instanta cererea de anulare a actelor aditionale ilegale emise de casele de asigurari si pentru semnarea carora s-au facut presiuni asupra medicilor de familie de catre angajatii caselor de asigurari - telefoane cu amenintarea ca este ultima zi in care pot fi semnate, refuzul efectuarii raportarii serviciilor pe luna mai in vederea decontarii - si au existat incercari de manipulare si dezinformare prin declaratiile din presa ale presedintelui CNAS", arata un comunicat difuzat azi si semnat de reprezentantii celor doua organizatii, respectiv doctorul Doina Mihaila si doctorul Rodica Tanasescu.

FNPMF si cel al SNMF sustin ca numarul semnatarilor actelor aditionale este in realitate extrem de mic.

"Mentionam ca numarul semnatarilor este in realitate extrem de mic, datele furnizate presei de CNAS fiind demne de cele raportate in marile intreceri socialiste sau similare steagurilor lui Ghita Pristanda. In judetul Valcea numaratoarea este in mod evident falsa, lucru care se poate verifica pe site-ul www.casvl.ro - cele 223 de acte, exact cat numarul total al medicilor, nu au fost semnate ci s-au prelungit automat, in mod abuziv", se spune in comunicat Medicii de familie au refuzat sa semneze contractele intrucat sunt nemultumiti de multe din prevederile noilor acte normative, astfel ca din 1 iunie, nu mai pot prescrie retete pentru medicamentele compensate si gratuite si nici bilete de trimitere catre specialist sau spital.

Medicii au cerut o intrevedere de urgenta cu presedintele CNAS si ministrul Sanatatii.

Interesati de iesirea din acest blocaj sunt toti bolnavii, dar mai ales cei peste 3 milioane de pacienti cu afectiuni cronice. Ei cer Ministerul Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dar si medicilor de familie si de ambulator “sa grabeasca rezolvarea conflictului care ii desparte si care pare sa se permanentizeze'. De asemenea, trebuie stiut ca, incepand de joi, la unele cabinete medicale este posibil ca pentru o consultatia la medicul de familie sa fie necesar achitarea unei taxe.

×