x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Consecinţa fumatului: 115 români mor zilnic

Consecinţa fumatului: 115 români mor zilnic

de Monica Cosac    |    20 Apr 2016   •   13:08
Consecinţa fumatului: 115 români mor zilnic
Sursa foto: Hemera Technologies/Getty Images

Fumatul omoară anual mai mulţi oameni decât accidentele de circulaţie, crimele, sinuciderile, excesul de alcool sau consumul de droguri ilegale la un loc, spun medicii. Pneumologii şi cardiologii avertizează că tentativele de “relaxare” a noii Legi antifumat, considerată prea dură de către o parte a fumătorilor din România, ar avea doar efecte negative, atât asupra lor, dar mai ales asupra nefumătorilor.

La o lună de la intrarea în vigoare a Legii antifumat, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Cardiologie şi Fundaţia Română a Inimii au atras atenția asupra presiunilor de modificare a Legii 15/2016, în contextul în care statisticile arată că, la fiecare 12 minute, un român moare din cauza bolilor asociate fumatului (115 decese pe zi). Medicii spun că ţigara este un drog prin faptul ca induce dependenţă (prin nicotină), iar oamenii nici nu-şi dau seama cât de rău face fumatul. “Practic, acesta este un drog legalizat. El creează dependenţă, alterează grav starea de sănătate şi omoară. E singurul drog care-i omoară şi pe cei care nu-l utilizează practic, fiind fumători pasivi”, a afirmat, ieri, dr. Gabriel Tatu-Ghiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, adăugând că sunt necesare două ore pentru ca substanţele rezultate de la o singură ţigară fumată, într-o încăpere, să ajungă la un nivel care să nu fie nociv.

De asemenea, dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a arătat că, potrivit unui studiu realizat după ce a intrat în vigoare Legea antifumat, “95% dintre români consideră că fumatul este nociv, 74% spun că atunci când ies în oraş caută localuri unde nu se fumează, iar 80% spun că sunt deranjaţi dacă stau în preajma fumătorilor”.

Medicii reamintesc că o ţigară conţine peste 4.000 de compuşi, dintre care cel puţin 50 sunt cancerigeni, substanţe care afectează toate organele fumătorului, nu doar plămânii. Anual, 42.000 de români mor prin boli cauzate de fumat, în special prin diverse tipuri de cancer şi prin boli cardiovasculare, iar circa 90% dintre cancerele pulmonare sunt datorate fumatului.

×
Subiecte în articol: fumat