x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Copilul care vrea să ştie

Copilul care vrea să ştie

de Ionela Gavriliu    |    16 Iul 2010   •   00:00
Copilul care vrea să ştie

Diana are 8 ani şi jumătate şi nu ştie. Nu ştie că mama ei, Corina Matcaboja, luptă în fiecare zi să aducă bani în casă, muncind pe nimic într-un salon de coafură. Nu ştie că locuinţa în care stau acum e o casă socială pe care femeia se străduieşte să o utileze şi să o îngrijească, astfel încât copilul să nu simtă vreo lipsă. Fetiţa nu ştie că, în momentele de singurătate, mamei i se şterge zâmbetul de pe buze, iar durerea din sânul stâng îi taie răsuflarea. Mastoza chistică au dus-o pe masa de operaţie de patru ori până acum.

Iar o boală a oaselor o macină clipă de clipă. Diana nu ştie că mama abia găseşte cu cine să o lase când pleacă cele câteva ore la muncă pentru a completa venitul mizer, alcătuit din indemnizaţia de handicap a fetiţei şi din alocaţie. Nu ştie că vecina care o mai ajuta i-a spus că nu mai poate veni să o supravegheze. Nu ştie că datoriile o copleşesc pe mamă ceas de ceas, la întreţinere, chirie, la cunoscuţi, încercând să cârpească golurile cu goluri mai mari. Diana nu ştie că tatăl a părăsit-o când avea 2 ani şi jumătate. A simţit doar şi a încercat să protesteze făcându-şi singură rău, având crize. Diana nu ştie că, în jurul aceleiaşi vârste, a fost diagnosticată cu autism infantil.

De atunci mama ei se zbate continuu. După pronunţarea divorţului, Corina Matcaboja şi-a luat fiica şi a părăsit locuinţa de până atunci. O lungă perioadă femeia cu copilul au stat pe la prieteni şi cunoştinţe. În urma unei acţiuni judecătoreşti mama a reuşit să obţină o locuinţă socială în schimbul unei case naţionalizate, moştenite de la tatăl său.

O dată cu mutarea în casa socială, Dianei a început să-i mergă mai bine. Nu mai avea crize, făcea progrese în comunicare. Curând, mama a reuşit să o înscrie la o grădiniţă normală şi s-a interesat la specialişti ce ar putea face pentru ca micuţei să-i fie bine. Diana a terminat clasa I la şcoala Waldorf din Iaşi şi are rezultate bune. Numai că deja costul materialelor necesare pentru a putea progresa, la şcoală şi prin terapie, încep să depăşească puterile financiare ale mamei.

Femeia ştie că fiica ei este pe drumul cel bun şi refuză să renunţe. Pentru aceasta are nevoie de orice ajutor din partea oamenilor cu suflet mare. Pentru că Diana nu ştie, dar simte. Iar voi, acum, ştiţi. Cei care vor să le ajute pe Diana şi pe mama ei, pot face donaţii în lei la Bancpost în contul deschis la sucursala Iaşi, pe numele Matcaboja Corina.
Cont: RO 43 BPOS 2400 6167 576 RON 01.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete