x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Copilul cu oase de sticlă

Copilul cu oase de sticlă

de Andreea Sminchise    |    01 Apr 2010   •   00:00
Copilul cu oase de sticlă

Omar are 9 ani. E în clasa a III-a şi, ca oricărui băiat de vârsta lui, i-ar plăcea să alerge, să joace fotbal, să se plimbe cu bicicleta. Numai că el nu poate nici măcar să meargă. Orice pas pe care l-ar face i-ar rupe un os la picioare.

La numai câteva zile de la naştere, Omar a suferit două fracturi. Apoi altele. Abia la 3 luni medicii au putut explica familiei ce se întâmpla cu bebeluşul lor. Diagnosticul a fost necruţător - Osteogenesis incompleta sau "boala oaselor de sticlă".

CALVARUL FRAGILITĂŢII
Boala de care suferă băieţelul se manifestă prin deformări ale membrelor, fracturi, laxitate articulară şi transpiraţii excesive. Până acum, corpul lui a fost chinuit de 56 de fracturi. Nici o durere nu l-a doborât însă. Omar are o ambiţie uimitoare. Îi place să înveţe şi, până acum un an, când mergea la şcoală, le povestea colegilor cu mult umor despre patul lui de acasă, care este de fapt o saltea pusă pe parchet, pentru că într-un pat normal nu s-ar putea urca, şi despre măsuţa cu picioare scurte pe care şi-o pune în poală când îşi face temele.

În mai anul trecut şi-a fracturat ambele picioare şi, de atunci, n-a mai putut merge la şcoală. "Am obţinut un acord de la Inspectoratul Şcolar pentru a-l instrui acasă. Doamna învăţătoare este plătită de ei să vină 4 ore pe săptămână la Omar. Ea, însă, vine 6 ore, pentru că ţine la el şi vede că vrea să înveţe", spune bunica băiatului. Singurele lui distracţii sunt jucăriile şi desenele animate.

"Îi plac mult jocurile LEGO, cu piese mici şi multe. E foarte minuţios şi îi place să migălească", zice bunica. Dar şi să se joace îi e greu fără ajutor. Oasele lui s-ar putea rupe la un simplu strănut sau dacă s-ar întinde după o jucărie la mai mult de 20 cm...

BUNICA-MAMĂ
Omar a crescut fără mamă. Cea care i-a dat viaţă l-a părăsit după aflarea diagnosticului. Băiatul a fost crescut de tatăl lui şi de bunică, pe care o numeşte "îngerul meu păzitor". Pentru el, femeia a renunţat la serviciu şi a învăţat să-i facă masaj, să-i acorde primul ajutor şi să-i îngrijească fracturile. A învăţat ce să-i dea să mănânce şi cum să-i asigure suplimente de calciu pentru oase.

Toate eforturile făcute pentru Omar au secătuit bugetul, şi aşa sărac, al familiei. Băiatul, bunica şi tatăl trăiesc din salariul de şofer al acestuia din urmă şi din ajutorul social. De aceea, atunci când au aflat că există o soluţie prin care Omar ar putea să meargă pe picioarele lui într-o zi, au căzut din cea mai mare bucurie în cea mai cruntă disperare.

O SOLUŢIE COSTISITOARE
Ceea ce l-ar putea ajuta pe Omar să stea în picioare, să meargă ca un copil normal, chiar dacă pe distanţe scurte, şi să crească normal este o serie de operaţii de corectare a deformărilor oaselor. Practic, în oasele băiatului sunt implantate nişte tije telescopice care permit osului să se alungească şi îl obligă să crească drept. După ele, Omar va avea nevoie şi de fizioterapie. Toate acestea se pot face în România, însă tijele costă mult, pentru că nu sunt produse la noi în ţară.

Pentru prima intervenţie chirurgicală, pe care băiatul a făcut-o deja, tatăl lui a plătit aproximativ 7.000 de lei, bani pe care i-a împrumutat şi pe care nu i-a terminat încă de returnat. În total, vor fi şase opraţii - câte două pentru fiecare picior şi câte una pentru fiecare braţ. Următoarea este programată pentru luna iunie, iar Omar are nevoie, pentru a o putea face, de încă 7.000 de lei.

DAR DIN DAR
Bunica lui Omar, Neurie Mustafa, vrea să facă la rândul ei un bine unui alt copil. "Noi avem acasă un cărucior cu rotile pe care Omar nu mai poate să-l folosească. De când şi-a rupt picioarele, nu a mai stat în el pentru că nu am mai ieşit din casă, iar în curând îi va rămâne mic. Dacă este cineva care are nevoie de el pentru un copil, îl rog să mă contacteze. Îl dăruim cu dragă inimă, pentru că ştim cât de greu este când ai un copil cu probleme şi nu faci faţă cheltuielilor", spune femeia.


Ajutor
Dacă vreţi să-l ajutaţi pe Omar să ajungă la operaţie, puteţi face o donaţie, cât de mică, în contul deschis la Banca Transilvania, sucursala Constanţa, Agenţia Tomis Nord, pe numele bunicii lui Omar - Mustafa Neurie:
COD IBAN:
RO10 BTRL 0140 1201 J306 34XX.

Pentru mai multe detalii despre acest caz sau pentru cei care vor scaunul cu rotile, familia lui Omar poate fi contactată la numărul de telefon 0241/518.405.

"Îi plac mult jocurile LEGO, cu piese mici şi multe. E foarte minuţios şi îi place să migălească"
Mustafa Neurie

×
Subiecte în articol: pagina de suflete