x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Costuri standard în sănătate

Costuri standard în sănătate

de Gina Matei    |    20 Dec 2010   •   18:57

 „Ar trebui introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate”, a declarat Traian Băsescu, ieri, la se­diul Casei Naţionale de Asigurări de Să­nătate, cu prilejul lan­­sării versiunii centralizate a Sis­te­­mului Informatic Unic Integrat (S.I.U.I.).

Acesta a menţionat că sunt cazuri în care aceeaşi proteză costă 10 lei la un spital şi 100 de lei la un altul. Nemulţumirile pre­şe­dintelui sunt legate şi de faptul că sunt costuri uriaşe la un spital din vestul ţării faţă de unul din estul ţării. Mai mult decât atât, preşe­din­tele a declarat că încă are ne­în­ţelegeri legate de faptul că unele pro­grame naţionale utilizează cele mai scumpe medicamente, în con­diţiile în care în Europa nici măcar ţă­rile bogate nu-şi permit acest lucru. Motiv pentru care Traian Bă­ses­cu le-a cerut preşedintelui Casei Na­ţionale de Asigurări de Sănă­tate (CNAS) şi subsecretarului de stat din Mi­nisterul Sănătăţii, Raed Arafat, să in­troducă standardele de cost, spu­nând că „a trecut vremea când fiecare pu­tea să-şi bage mâinile cât vrea în banii publici”.

S.I.U.I. are ca principal scop pre­lucrarea într-o manieră in­for­ma­tizată a raportărilor furnizorilor de servicii medicale, de me­di­camente şi de dispozitive medi­cale pentru a le deconta corespunzător normelor de aplicare a contractului-cadru. Astfel, prin im­punerea acestui model informa­ti­zat nu vor mai fi admise interpretări sau eschive de la respec­ta­rea nor­melor. Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri şi cu  reprezentanţii „Sani­tas”. Marius Petcu, preşedintele Sani­tas, i-a solicitat preşedintelui să re­confirme sprijinul pentru proiectul unui pact naţional pentru să­nă­ta­te.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate