x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Creierul, afectat de viata la oras

Creierul, afectat de viata la oras

de Steluta Indrei    |    27 Iun 2011   •   13:07

Viata la oras are un impact negativ asupra zonelor creierului responsabile cu controlul stresului si al emotiilor. Este ceea ce dovedeste un studiu realizat in Germania pe un esantion de 159 de persoane sanatoase, fara antecendente de boli mintale, cu varste intre 18 si 80 de ani.

Fiecare participant a completat un chestionar referitor la locul nasterii si mediul in care si-a petrecut primii 15 ani din viata. Pentru a identifica zonele cerebrale afectate de mediul de viata, cercetatorii germani au analizat activitatea cerebrala a participantilor cu ajutorul imaginilor obtinute prin rezonanta magnetica nucleara (RMN). Astfel, autorii studiului au descoperit ca orasenii prezinta un risc mai mare de a suferi tulburari anxioase sau stari depresive decat locuitorii din mediul rural.

Publicate in revista Nature, rezultatele arata ca viata la oras creste cu 29% riscul tulburarilor anxioase, cu 39% riscul depresiei si dubleaza riscul de schizofrenie.

“Este bine cunoscut ca traiul in mediul urban creste riscul bolilor psihice. Ceea ce nu stiam este modul in care se modifica creierul orasenilor sensibili la factorii de mediu. Studiul nostru identifica zonele cerebrale afectate de traiul in mediul urban', a explicat Jens C. Pruessner, cercetator la Institutul universitar de sanatate mintala Douglas.

Studiul a demonstrat ca viata la oras modifica amigdalele cerebrale si cortexul singular, zone care joaca un rol important in controlul stresului si al emotiilor. In opinia profesorului Andreas Meyer-Lindenberg, de la Universitatea Heidelberg, acest studiu arata “necesitatea de a transforma orasele in medii mai bune de viata'.

×