x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Creme cu alergii

Creme cu alergii

00 0000   •   00:00

Alergii poate face oricine, la orice substanta. Chiar si dupa ce a folosit zece ani aceeasi crema de fata, poate avea neplacuta surpriza de a face o iritatie. In pericol sunt indeosebi cei care au o predispozitie la alergii.  

Iar pentru a le evita, dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace, ne sfatuieste sa folosim cremele cele mai simple, cu cat mai putine substante in compozitie. Cu cat crema este mai frumos mirositoare sau mai colorata, cu atat sunt mai mari sansele sa declanseze o reactie alergica. Sunt cateva substante frecvent incriminate de producerea alergiilor: parabenii, parfumurile, colorantii, benzoatii si stearatii. Cremele cu extracte naturale au si ele risc de alergii, intrucat contin conservanti pentru ca extractele sa nu oxideze.  

Dermatite si urticarii  

LA DERMATOLOG. Testarile alergologice standard includ alimente, alergeni respiratori (praf, fan), dar nu si substante din produse cosmetice. Dermatologul poate face insa un test specific pentru depistarea substantei la care sunteti alergic.
Reactiile alergice sunt de doua tipuri: dermatita de contact (eczema), care este cea mai frecventa, si urticaria localizata (asa-numitele blande). "Mai exista o categorie de paciente cu ten sensibil, care fac reactii iritative. In fapt, nu vorbim despre o alergie adevarata, ci despre ceea ce medicii numesc dermatita iritativa. In cazul acestor persoane, pielea nu are parametrii optimi: fie lipseste o parte din straturile de celule cornoase, pielea a fost foarte agresata de soare, vant, produse cosmetice nepotrivite, fie acele persoane nu isi ingrijesc pielea corespunzator. Ele nu vor avea nevoie de tratamente antialergice specifice, ci de o echilibrare a pielii prin ingrijire adecvata", precizeaza dr. Viviana Iordache.  

MASURI. Daca dupa aplicarea cremei a aparut o iritatie, spalati fata cu apa rece, din abundenta. Daca stiti ca aveti o predispozitie la alergii, puteti lua un antihistaminic pana sa va prezentati la medic. Pentru a preveni reactiile alergice, testati crema pe dosul mainii. Reactia alergica poate aparea imediat, dar si la cateva saptamani de la cumpararea produsului, situatie in care testarea nu ajuta cu nimic.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul