x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cristian înaintează cu un milimetru pe zi

Cristian înaintează cu un milimetru pe zi

de Irina Munteanu    |    27 Mar 2009   •   00:00
Cristian înaintează cu un milimetru pe zi

Are 13 ani şi a trecut prin 13 operaţii, de când o maşină l-a lovit pe trotuar. Acum poartă un aparat care îi ajută piciorul să crească şi speră să strângă bani pentru a ajunge la o clinică din Turcia, pentru o altă intervenţie medicală.



La 26 mai 2005, Cristian Voiculescu se întorcea acasă de la şcoala aflată la vreo şapte minute de mers pe jos. A traversat o străduţă lată de 6 metri pe la trecerea de pietoni, a ajuns pe trotuar şi, în momentul acela, un şofer nepriceput a ieşit din stradă şi l-a strivit pe copil de un stâlp de beton. Cristian era în clasa a II-a şi avea 9 ani. "A fost dus la Spitalul de Urgenţă şi operat imediat. Deşi prima soluţie dată de medici a fost amputarea piciorului, profesorul Lascăr a încercat să i-l salveze. Prima operaţie a durat 12 ore. Cristian a stat internat la Spitalul de Urgenţă, Secţia de Chirurgie Plastică, timp de şase luni", povesteşte mama, Mioara Voiculescu. După un an de la prima operaţie, au fost vizibile complicaţiile. Nervul sciatic nu funcţiona, cartilagiile se osificaseră, piciorul creştea strâmb.

OPERAŢII ÎN TURCIA

"Soluţiile pe care ni le-a dat un ortoped de la Spitalul Colentina au fost oprirea creşterii femurului sau amputarea piciorului. Nu am acceptat nici una dintre aceste variante, am căutat soluţii în afara ţării şi am aflat despre Spitalul Johns Hopkins din Turcia", spune Mioara Voiculescu.

La 4 noiembrie 2008, Cristian a trecut prin prima operaţie la spitalul din Turcia. I s-a îndreptat genunchiul cu 30 de grade, cu ajutorul a două bare de titaniu. În timpul operaţiei, a făcut blocaj la rinichiul drept, care nu mai funcţiona normal din cauza accidentului, şi a trebuit operat laparoscopic. "La 4 decembrie ne-am întors în Turcia pentru a i se scoate tubul de plastic de la rinichi. La 28 ianuarie 2009 am fost iar în Turcia şi Cristian a fost operat din nou. Glezna i-a fost îndreptată la 90 de grade, i s-a luat substanţă osoasă din şold şi a fost pusă în fractura făcută la femur. La 17 zile după acea intervenţie, am început alungirea piciorului cu câte un milimetru pe zi, cu ajutorul unui aparat. După 4 centimetri, a început să aibă dureri. Era o operaţie necesară, pentru că nu se mai putea deplasa nici în cârjă, nici în cadru, coloana începuse să se deformeze şi exista riscul să pierdem articulaţia genunchiului", descrie mama calvarul prin care trece fiul ei.

SPERĂ SĂ ÎNOATE DIN NOU
Băiatul ţine pasul cu şcoala; profesorii vin la el, la fel şi colegii. "Cristian are un moral foarte bun, e un luptător, speră că va merge din nou. Joacă jocuri pe televizor, citeşte şi îşi face lecţiile. Matematica şi engleza sunt materiile lui preferate. Înainte făcea polo la Bazinul Floreasca şi speră să poată să înoate iar, să revină la viaţa care i-a fost furată într-o fracţiune de secundă. Am vorbit cu un executor pentru a recupera de la şoferul care l-a lovit o parte din cheltuieli. I s-a pus sechestru pe firma pe care o avea, dar această firmă a fost lăsată să fie dizolvată de către Registrul Comerţului. Mai avem două procese cu acest şofer", spune doamna Voiculescu.

Cristian trebuie să ajungă urgent la Spitalul Johns Hopkins pentru a i se scoate dispozitivul folosit la alungirea piciorului şi pentru a suferi o eventuală intervenţie prin care să i se monteze o tijă. Operaţia costă 10.000 de euro, iar familia Voiculescu trebuie să acopere şi cheltuielile de cazare şi transport, care se realizează cu o ambulanţă particulară, cheltuieli care ajung la o sumă în jur de 5.000 de euro. Veniturile familiei sunt modeste. Cei care doresc să îl ajute pe Cristian să meargă din nou pot suna la aceste numere, apelabile doar din reţeaua Romtelecom: 0900 900 282, pentru o donaţie de 2 euro, 0900 900 285, pentru o donaţie de 5 euro, 0900 900 280 pentru o donaţie de 10 euro. Sau pot depune bani la Banca BCR Moşilor, Calea Moşilor nr. 290, Sector 2, Bucureşti, beneficiar Voiculescu Mioara, cont euro: RO44RNCB0088002320440004, cont RON: RO71RNCB0088002320440003, cont usd RO17RNCB0088002320440005, SWIFT RNCBROBU. Pe Mioara Voiculescu o puteţi contacta la aceste numere de telefon: 0723-389.785, 021-687.58.59.

Ajutaţi-l pe Marian!

Marian îşi trece zilele, la cei 21 de ani ai săi, stând în pat şi privind la televizor. La calculator nu poate sta prea mult, iar dacă îl sună prietenii să iasă la un suc, se întâlneşte cu ei, dar după 10 minute se vede nevoit să-i părăsească?. Tânărul suferă de o malformaţie Arnold-Chiari şi, după ce operaţiile din România nu au reuşit să rezolve problema, o intervenţie chirurgicală la o clinică din Hanovra este singura lui speranţă. Cei care doresc să îl ajute pe Marian pot depune bani în următoarele conturi, deschise la Sucursala Bucureşti Moşilor a BCR, pe numele Stoenică Gh. Gheorghe: RO39RNCB0088077734810001 (euro) sau RO36RNCB0318077734810001 (lei).

×
Subiecte în articol: pagina de suflete