x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum inviţi foamea la masă

Cum inviţi foamea la masă

de Florin Condurateanu    |    17 Aug 2010   •   00:00
Cum inviţi foamea la masă

Zice inspirat şi cu umor românul: "Mi-e foame de văd dublu". O fi metafora drăguţă, dar să nu cumva să ajungi dublu de atâta foame nerăbdătoare. În legătură cu foamea şi cu mormanul de mâncare din farfurie năvălesc cele mai multe sfaturi. Dar aceste poveţe sunt şi cele mai dificil de urmat, pentru că, să nu uităm că aceste sfaturi de multe ori sunt aiureli zdravene. Despre regimul alimentar am putea vorbi până ne creşte ditamai barba albă.

Dar să încercăm să aducem o serie de păreri ale medicilor nutriţionişti şi să nu "dansăm" după frazele unor nepricepuţi, care se recomandă autori de diete, de fapt, o culegere de snoave. Cardiologi renumiţi spun că inima este proiectată să pulseze de un anumit număr de ori. Cu alte cuvinte, ea este alcătuită pentru ca să se contracte, pompând sânge de un număr stabilit de ori de-a lungul vieţii.

Inima şoricelului bate repede şi-şi consumă numărul de bătăi în mai puţin timp, de aceea şoricelul trăieşte puţin. Inima elefantului se contractă mai lent şi de aceea ajunge la numărul prevăzut de bătăi într-o perioadă mai lungă de timp.

Dar constatarea de mai sus se referă şi la băutul exagerat de cafea. Această licoare stimulează bătăile inimii, le înmulţeşte. Din prea multe ceşti cu cafea se ajunge la tahicardie, la un ritm cardiac prea mare. Excesul de cafea împinge inima să lucreze la turaţie maximă. Astfel, inima "se consumă" mai repede. E bine ca omul să bea o ceaşcă de cafea dimineaţa, dar dacă se poate abţine şi să uite de cafea ar fi şi mai bine. Totuşi, cafeaua îi stimulează pe unii, dar cardiologii spun că trebuie să te opreşti atunci când simţi că inima ta a luat-o la fugă. E greşită şi ideea unora de a se amăgi cu înlocuitori de cafea.

CAFEA, COLA, CIOCOLATĂ
Pe vremea ceauşeştilor, din pricina stopării importurilor, oamenii beau nechezol şi soluţia asta de sărăcie deranja sistemul digestiv. Năutul şi alte boabe prăjite aduc toxicitate pentru ficat. Trebuie să punem pedala de surdină şi la alte băuturi şi mâncăruri. De exemplu, cola şi ciocolata conţin cofeină precum cafeaua, aşa că apar efecte excitante asupra sistemului nervos central.

Există ideea îmbrăţişată de cei mai mulţi că pentru a slăbi este necesar să mănânci cantităţi mai mici repartizate pe cât mai multe mese, cel puţin cinci. Se furnizează multe explicaţii, una însă este mai puţin cunoscută. Când mănânci mult la o singură masă, chinuieşti pancreasul, obligat să secrete o cantitate ridicată de insulină şi, astfel, uzezi prematur acest organ atât de preţios şi ca glandă destinată neutralizării zahărului din sânge, dar şi ca organ implicat, prin secreţiile pancreatice, în procesul de digestie. Rămâne valabilă indicaţia ca dimineaţa să mănânci cel mai consistent, deoarece în timpul lucrărilor zilnice arzi cel mai eficient caloriile. Este greşit să mănânci mult seara, căci în somn nu arzi caloriile, care devin aşa strat de grăsime.

STUPIZENII
E stupidă metoda de a slăbi făcând foamea. Aceasta e o gravă greşeală prin care îţi ruinezi sănătatea. Organismul trebuie să fie alimentat zilnic cu toate principiile nutritive: grăsimi, proteine, glucide, minerale, oligoelemente, vitamine. Nu trebuie să lipsească nici o clasă din aceste componente ale regimului alimentar. Decisiv pentru sănătate este să fie păstrată cumpătarea, să se păstreze raportul normal între aceşti nutrienţi şi asta în fiecare zi.

Cei mai mulţi strigă în gura mare că pâinea e sursa principală a kilogramelor în plus. E adevărat că pâinea conţine 50% carbohidraţi, adică glucide. Dar ceva pâine e necesară. Pâinea conţine nişte carbohidraţi care aduc o glicemie lentă şi constantă, care poate fi stăpânită bine de insulina fabricată de pancreas. Dulciurile concentrate, cum sunt ciocolata, prăjiturile, produc o glicemie bruscă şi astfel pancreasul oboseşte. Nu trebuie să depăşim 160 de grame de pâine pe zi, adică o jumătate de pâine. Şi cel mai util ar fi să se consume pâine neagră, graham, cu multe tărâţe şi pe cât posibil o pâine preparată din grâu, care n-a fost decorticat, coaja bobului de grâu fiind foarte preţioasă. O altă gafă este recomandarea să mănânci pâine prăjită, pasămite ea nu îngraşă. Un sfat brambura, deoarece, când se prăjeşte pâinea elimini apa şi cresc carbohidraţii de la 50% la 80%. Trebuie evitate şi produsele date prin făină - şniţelele, produsele pane - căci făina şi pesmetul conţin 80% glucide, deci mai rar cu chiftelele, caşcavalul pane şi şniţelele.

SFATURI
Este bine să mesteci conştiincios mâncarea, să nu hăpăi, să mănânci mai în dorul lelii. Mestecând bine mâncarea, respecţi digestia, care începe chiar din gură prin amestecarea hranei cu salivă. Şi mestecând conştiincios nu pui sarcina mare de mărunţire doar în seama stomacului. Apoi, nu trebuie să te ghiftuieşti. E bine să nu te scoli sătul pe deplin de la masă, să nu "omori puricii pe burta prea plină". Trebuie să laşi în farfurie aproximativ 30% din cantitatea de mâncare. Unii susţin că pentru a slăbi e necesar să nu "coafezi" prea frumos mâncărurile, să fie mai "urâţele" ca să nu te cucerească şi "să le mănânci şi cu ochii".

TRUC
Cineva spunea că a slăbit apelând la următorul truc: după ce lua câteva îmbucături, nu mai mult, se ridica de la masă şi dădea un telefon; întrerupea, astfel, pentru 10-15 minute mâncatul. Iar când revenea la masă nu mai avea aceeaşi poftă.

SAREA
O altă alarmă sună îngrijorător: sarea în exces este inamicul omului. Sarea reţine apa şi oamenii devin pufoşi, ţesuturile lor mustesc de lichid. Există destulă sare în legume, fructe, lapte etc. În plus, gospodina pune sare în timpul gătitului. Aşa că solniţa ar trebui să dispară de pe masă, să nu mai presare omul sare peste mâncarea din farfurie. Există unele păreri care susţin că e bine să se folosească acea sare mai puţin prelucrată. E folositoare sarea colorată spre maron, mai grunjoasă, căci conţine magneziu. Sarea rafinată, prin evaporări, pierde magneziul atât de important pentru inimă şi nu numai.

×
Subiecte în articol: recomandări