x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să nu te accidentezi la schi

Cum să nu te accidentezi la schi

21 Ian 2019   •   20:10
Cum să nu te accidentezi la schi

Chiar dacă eşti un împătimit al schiului sau al snowboardingului, sporturile de iarnă devin periculoase atunci când îţi pierzi echilibrul.O pietricică, o porțiune de gheață pot fi suficiente să cazi şi să te accidentezi. Iată câteva sfaturi utile care ar putea să te scape să ajungi la urgenţă cu fracturi.

Deşi nu există nicio strategie care să te ajute, în spatele căzăturilor se află, totuși, o știință. Fără tehnica potrivită, ai toate şansele să te loveşti.  De cele mai multe ori, la orginea evenimentelor traumatice nu se află căderea în sine, ci modul în care-o faci.

Antrenamentul este decisiv. Pregătirea fizică contribuie la o mai bună menținere a stabilității, indiferent de situație. Dublată de tehnică, te va ajuta să te opui cu îndârjire forței gravitaționale. Apoi, trebuie să evaluezi rapid situaţia. În momente-limită, luarea celei mai bune decizii are un rol decisiv. E bine să nu schiezi cu viteză mare, în felul acesta vei putea reacționa la timp.

Cum se ţin mâinile şi picioarele

Nu ține picioarele întinse, ci flexează genunchii și lasă-te în jos, cu corpul aplecat înainte. Dacă eşti deja în cădere, nu te împotrivi legilor fizicii, împiedicând dinamica naturală a căzăturii. În tot acest timp, mare atenție la mâini. Controlează-ți gestul instinctiv de a le folosi ca puncte de sprijin. Ține-le ridicate, direcționate în sus și spre în față. Dă drumul bețelor pentru ca legăturile să nu rămână prinse de încheieturi. Totodată, instructorii spun că e bine să te lași pe o parte atunci când îți pierzi echilibrul și încearcă să atenuezi impactul cu umerii și șoldurile.

 

Detalii tehnice

Verifică legăturile să fie setate pentru greutatea și stilul tău. Dacă acestea sunt bine setate, șansele de a-ţi rupe un picior sau un ligament sunt foarte mici. Accidentările pe pârtie au loc din cauza legăturilor care nu eliberează clăparul în situații de criză. Pentru a evita căzăturile este bine să alegi o pârtie de nivelul tău. În felul acesta, vei avea șanse foarte mari să ajungi jos întreg.  Nu consuma băuturi alcoolice înainte de schi. S-ar putea să te simți foarte derutat pe pârtie.

Orice s-ar întâmpla, concentrează-te pe relaxarea musculară. Menținând corpul rigid și mușchii încordați, din nou, riști o accidentare mult mai gravă decât o vânătaie. Iar odată deprinsă tehnică potrivită, ridicarea va fi și ea mult mai ușoară.

×