x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum şi ce să mâncăm înainte şi după exerciţiile fizice

Cum şi ce să mâncăm înainte şi după exerciţiile fizice

10 Noi 2015   •   15:01
Cum şi ce să mâncăm înainte şi după exerciţiile fizice
Sursa foto: Foto: Michael "Mike" L. Baird

Alimentele consumate înainte sau după activitatea sportivă sunt un element-cheie pentru îmbunătăţirea randamentului, semnalează ABC. Cotidianul spaniol preia de pe Aerobi.co, platformă online pentru o viaţă sănătoasă, cele mai adecvate alimente în funcţie de momentul şi tipul activităţii fizice, pe care le prezintă pe scurt.

Exerciţii fizice după micul dejun
În cazul în care activitatea aleasă este de tip cardiovascular, se recomandă un mic dejun uşor, pe bază de fructe sau suc, completat cu o felie de pâine prăjită şi miere, pentru refacerea energiei, sau cereale. Dacă este vorba despre exerciţii anaerobice, se recomandă tot un mic dejun uşor, asemănător celui menţionat, pentru că nu este bine ca stomacul să fie plin. În ambele cazuri este foarte importantă hidratarea: trebuie să se bea aproximativ 500 ml de apă cu 30 de minute înainte de începerea exerciţiilor.

Exerciţii fizice înainte de masa de prânz
Pauza de prânz, chiar înainte de a mânca, este un interval orar pe care mulţi îl aleg pentru a face sport. Înainte de începerea activităţii sportive trebuie să se ia o gustare pe bază de fructe. Pe de altă parte, când s-a efectuat deja o activitate cardio, este important să se recupereze energia prin carbohidraţi şi o porţie de proteine. Dacă s-a efectuat vreun exerciţiu Pilates sau yoga, nu este atât de necesar aportul de hidraţi de carbon, fapt pentru care ar fi ideale proteinele, legumele şi un colţ de pâine de cel mult 40 de grame.

Exerciţii fizice după-amiaza
Marea majoritate a oamenilor aleg să facă sport după ce ies de la serviciu. Dacă este vorba despre un exerciţiu anaerobic, trebuie să se consume ceva uşor, cina fiind pe bază de proteine, legume uşor digerabile sau salată. Ca desert se recomandă un fruct cu indice glicemic scăzut precum mărul, para sau mandarina. Dacă după serviciu se optează pentru alergări, ideal ar fi ca masa de seară să includă proteine şi legume crude, precum şi un aport de carbohidraţi. De exemplu, un meniu perfect ar fi o salată de pui sau ton şi o felie de pâine integrală prăjită.

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata mancare alimente