x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum tratezi răul de mişcare

Cum tratezi răul de mişcare

20 Sep 2018   •   19:30
Cum tratezi răul de mişcare

Mulţi oameni suferă de greaţă sau vărsături atunci când călătoresc cu maşina, avionul sau vaporul. Deşi răul de mişcare poate fi prevenit, odată ce s-a instalat, senzaţia nu este tocmai una plăcută.

Dacă ştii că eşti sensibil la mişcare, ia în calcul câteva măsuri de prevenţie. Evită să mănânci cu trei  ore înainte de plecare. La ultima masă, alege alimente uşor digerabile. Chiar cu o zi sau două înainte, bea trei căni de decoct de cimbrişor, rezultat prin fierberea a 15 g de plantă într-un litru de apă. Cei afectaţi cunosc sentimentul de bine care vine odată cu deschiderea unui geam. Întreabă însă ceilalţi pasageri mai întâi, apoi lasă aerul proaspăt să intre. Dacă eşti pe un vas, mergi pe puntea superioară – indiferent de vreme, pentru a scăpa de interiorul aglomerat. În avion, foloseşte ventilatorul aflat deasupra capului. Aerul s-ar putea să nu fie chiar atât de proaspăt, dar măcar este răcoros.

Medicii recomandă valeriana pentru că are acţiune sedativă, rădăcina acestei plante combate sensibilitatea la vărsături, reducând senzaţia de greaţă. De trei ori pe zi, mai ales înainte de a porni la drum, este necesar să iei câte un vârf de cuţit de pulbere de valeriană. Şi ceaiul de pelin este foarte bun. Dacă nu-l foloseşti un timp îndelungat sau în perioada sarcinii şi alăptării, pelinul este şi el de ajutor când pleci la drum lung. Pregăteşte-ţi o infuzie dintr-o jumătate de linguriţă de plantă la o cană de apă fiartă.

Ajută-ţi urechea internă

Priveşte drept înainte la drumul pe care îl parcurge maşina, sau la linia orizontului dacă te afli pe mare. Menţine-ţi capul echilibrat pentru a limita stimularea vizuală. Evită să citeşti sau orice activitate care presupune focalizarea pe obiecte apropiate. Spune-i şoferului că nu este o idee foarte bună să îţi ceară să-i dai indicaţii de pe o hartă. Un bun tonic general pentru calmarea nervoasă şi astfel ameliorarea răului de mişcare este magneziul. Ia 500mg, în timpul mesei, cu o oră înainte să pleci.

 

În locul băuturilor răcoritoare, pune în geantă sau în lada frigorifică ceai de seminţe de mărar. Este mai potrivit pentru o bună hidratare şi contra răului de mişcare.

 

×