x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Curăţenie între compensate. Inclusiv Ginkgo Biloba, scoasă de pe listă

Curăţenie între compensate. Inclusiv Ginkgo Biloba, scoasă de pe listă

de Monica Cosac    |    10 Sep 2015   •   15:48
Curăţenie între compensate. Inclusiv Ginkgo Biloba, scoasă de pe listă
Sursa foto: Creatas Images/Getty Images/Creatas RF

Lista medicamentelor compensate a fost modificată, potrivit unei hotărâri aprobate, ieri, de Guvern, însă nu pentru introducerea unor molecule noi şi inovatoare, ci pentru eliminarea unora care au fost interzise de mai mulţi ani în Uniunea Europeană.

Potrivit HG care va intra în vigoare la 1 octombrie, 17 tipuri de medicamente vor fi retrase din lista de compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii. Este vorba de substanţe care ar fi trebuit delistate de mulţi ani, printre acestea regăsindu-se şi nouă molecule a căror ineficienţă a fost demonstrată, fiind deja retrase de pe piaţa europeană, unele chiar din 2008. Printre acestea: Sibutraminum (o amfetamină periculoasă folosită în tratamentul obezităţii), Drotrecogium alfa (retras în 2011 pentru ineficienţă), Efalizumbantum (retras în 2009), Daclizumabum (retras din 2009, la cererea producătorului), Rosiglitazonum (antidiabetic foarte controversat din cauza efectelor adverse), Ginkgo Biloba (nu a fost dovedită eficacitatea sa, iar institutul britanic NICE a recomandat autorităţilor române încă din 2012 să nu mai compenseze această substanţă).

9 medicamente din lista de compensate erau retrase de pe piaţă

Alte 21 de medicamente au fost mutate pe o nouă sublistă cu un procent de compensare inferior. Pentru aceste pastile, care până acum erau compensate 90% sau 50%, statul va deconta doar 20%, iar pacienţii vor scoate mai mulţi bani din buzunar. Guvernanţii susţin că prin această măsură se vor face economii pentru introducerea în lista cu medicamente compensate și gratuite a medicamentelor inovatoare – cum ar fi cele pentru hepatita C.

Creşte plafonul de compensate pentru pensionari

Totodată, potrivit documentului aprobat de Guvern, de la 1 octombrie, pensionarii ale căror venituri sunt de până la 700 de lei pe lună vor beneficia de majorarea cu 10% a plafonului de medicamente compensate. Astfel, pensionarilor cu pensii mici le vor putea fi acordate reţete compensate în proporţie de 90% în valoare de până la 330 de lei. În prezent, plafonul este de 300 de lei.

Anul trecut “lista medicamentelor compensate și gratuite a fost modificată de două ori prin includerea a 40 de molecule noi”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore. Însă, nu toate cele 40 de medicamente au ajuns la pacienţi din cauza demisiilor de la nivelul comisiilor de specialitate din MS - cele care întocmesc protocoalele necesare prescrierii.
 

×