x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dati colesterolul afara din frigider

Dati colesterolul afara din frigider

09 Mai 2005   •   00:00

MEDICUL DE FAMILIE
Alimentatia dezechilibrata, bogata in grasimi de origine animala, sedentarismul sunt factori care favorizeaza cresterea nivelului colesterolului, crestere asociata cu ateroscleroza si bolile coronariene.

  • de GEORGETA LICSANDRU

  • Colesterolul total este format din mai multe fractiuni: o fractiune cu densitate joasa (LDL), periculoasa pentru sanatate, care trebuie scazuta si care este responsabila pentru depunerile din artere; o fractiune cu densitate inalta (HDL), partea sanatoasa a colesterolului, care distruge depozitele de grasimi de pe vasele sangvine. De asemenea, exista si o a treia fractiune (VLDL) - colesterolul cu densitate foarte joasa, fractiunile lipidice, care se absorb in general dupa un pranz bogat in grasimi. Aceasta fractiune este crescuta la diabetici.

    Originea aterosclerozei, in copilarie

    "Legat de profilul alimentar, ateroscleroza isi are originea chiar in perioada de sugar. Un copil care primeste preparate din lapte de vaca nemodificate ca formula chimica spre laptele matern prezinta un risc crescut de a suferi la varsta adulta de hipercolesterolemie. Picaturile de colesterol se depun pe vase, in special pe cele coronariene. Dupa varsta de 30-40 de ani, ele se organizeaza fibros in niste placi de aterom, care dupa 45-50 de ani pot provoca accidente vasculare", ne avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

    Valorile normale

    Pana de curand se accepta ca valorile colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 200-250 mg/dl. Ultimele ghiduri europene in privinta valorilor plasmatice ale colesterolului indica valori mai mici: colesterolul total nu trebuie sa depaseasca 190 mg/dl, iar fractiunea cu densitate joasa sau "colesterolul rau" trebuie sa fie sub 115 mg/dl. Studii recente au aratat ca, cu cat valorile colesterolului total si in special ale celui cu densitate joasa sunt mentinute la un nivel scazut, cu atat riscul de a dezvolta o boala coronariana este mai mic. "Diabeticii si cei care sufera de o boala cardiovasculara si au colesterolul crescut trebuie sa mentina aceste valori chiar mai mici: colesterolul total - 175 mg/dl, colesterolul cu densitate joasa - sub 100 mg/dl", arata conf. dr. Dumitru Matei. Potrivit acestuia, factorii de risc pentru bolile coronariene sunt: colesterolul "rau" (LDL) crescut, colesterolul "bun" (HDL) scazut, colesterolul total crescut, trigliceridele crescute.

    Testarea la intervale periodice

    Testarea colesterolului li se recomanda tuturor adultilor care au in familie cazuri de boli cardiovasculare, de accidente vasculare cerebrale sau de boli coronariene. Nivelul colesterolului trebuie testat incepand de la varsta de 35 de ani pentru barbati si de la 45 de ani pentru femei. Pana la menopauza, hormonii estrogeni feminini reprezinta un factor de protectie impotriva bolilor cardiovasculare si a hipercolesterolemiei. Dupa menopauza, nivelul estrogenilor scade si automat si riscul de boala coronariana sau legata de hipercolesterolemie creste. Testarea se face la intervale periodice: o data pe an, la cei cu valori normale; de doua ori pe an sau de cate ori e nevoie pana se stabilizeaza nivelul colesterolului la cei care au valori crescute. Printre cauzele cresterii colesterolului se numara obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, consumul de alcool, hipotiroidismul, folosirea contraceptivelor orale, folosirea anumitor tipuri de medicamente de tratare a hipertensiunii arteriale (unele diuretice si medicamentele betablocante).

    TRATAMENT. Instituirea unui tratament corect si eficient poate sa duca chiar la incetinirea progresiei aterosclerozei si la scaderea numarului de accidente coronariene. O scadere marcanta a colesterolului poate conduce la regresia placilor aterosclerotice si poate stopa ateroscleroza coronariana. Pe de alta parte insa, sunt studii care arata ca scaderea drastica si nemotivata suficient a colesterolului poate sa creasca riscul de cancer. In acelasi timp, medicamentele anticolesterolice pot sa afecteze functia hepatica si chiar masa musculara in ansamblu, colesterolul fiind sursa de energie a muschilor.

    ALIMENTATIE. Pentru mentinerea colesterolului in limitele normale trebuie evitat consumul excesiv de grasimi de origine animala (carnea rosie si organele, produsele lactate integrale), maioneza, dulciuri rafinate, grasimi hidrogenate si partial hidrogenate (margarina). Se urmareste o reducere a consumului de grasimi animale cu cel putin 30%. De asemenea, este recomandat ca de doua ori pe saptamana sa fie consumat peste. Acesta scade nivelul plasmatic al grasimilor, in special al trigliceridelor, scade tensiunea arteriala, vascozitatea sangelui si creste fractiunea cu densitate inalta a colesterolului.

    SFATUL MEDICULUI
    Primii doi pasi in scaderea colesterolului sunt modificarea dietei si a regimului de viata. Tratamentul hipercolesterolemiei are drept scop reducerea atat a nivelului colesterolului, in special al fractiunii LDL, cat si inlaturarea altor factori de risc, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arteriala, obezitatea. "Pentru cel putin sase luni este bine sa se actioneze numai prin dieta si activitate fizica. Abia dupa aceea se reevalueaza valorile colesterolului si se asociaza un tratament medicamentos. Nu trebuie sa dai din prima etapa tratament medicamentos, desi sunt studii care arata ca folosirea unor medicamente (statinele) chiar de la inceput poate avea efecte benefice. Monitorizarea nivelului colesterolului total se face dupa varsta de 30-40 de ani. Tinerilor care sufera de obezitate li se determina automat si nivelul profilului lipidic. Medicamentele pentru scaderea colesterolului nu se folosesc la tineri, la ei se intervine de obicei cu regim alimentar si activitate fizica", sustine conf. dr. Dumitru Matei.
    ×
    Subiecte în articol: colesterolului colesterolul total densitate