x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce nu e bine să opreşti tratamentul, chiar dacă te simţi bine

De ce nu e bine să opreşti tratamentul, chiar dacă te simţi bine

de Florin Condurateanu    |    29 Iul 2019   •   18:50
De ce nu e bine să opreşti tratamentul, chiar dacă te simţi bine
Sursa foto: Purestock/Getty Images/Purestock

Un pericol care pândeşte mereu starea de bine a omului este impresia unora că sunt atoateştiutori, inclusiv că sunt în stare să-şi pună singuri diagnostic, să treacă la administrarea unor medicamente, alese păgubos tot de ei, nespecialiştii. Ba mai mult, tot ei, nemedicii, îşi sistează după propriile impresii tratamentul.

 

Umblă o vorbă: „de nevastă poţi divorţa, dar de tratamentul pentru hipertensiune nu te poţi despărţi!”. Tensiunea arterială crescută, adică hipertensiunea, este o boală cronică, nu se vindecă, dar cu medicamente poate fi ţinută în frâu. Pastilele hipotensive, diureticele, medicamentele împotriva colesterolului mărit se întâlnesc în numeroasele variante de terapie a hipertensiunii, în combinaţii diverse, dată fiind mulţimea de produse farmaceutice pentru această maladie de mare răspândire. Medicamentele prescrise doar de medic trebuie luate în fiecare zi. Sunt unii care simt în unele zile că au o stare bună, că sunt vioi, capul le e limpede, n-au ameţeli şi atunci, prin proprie decizie, opresc tratamentul. Este o eroare gravă. Tensiunea arterială poate reveni la valori mari şi există pericolul unui accident vascular cerebral urmat de moarte sau paralizii. Conştiinciozitate trebuie să existe şi la bolnavii cardio-vasculari, cei cu atât de frecventa cardiopatie ischemică trebuie să se trateze cu medicamentele prescrise de medic cu dozele respective, nu se permite nicio abatere de la conduita medicamentoasă stabilită de medici.

Depresia este, de asemenea, o boală care nu se poate declara vindecată. Miza este ca perioadele de acţiune a depresiei să se rărească, să fie scurte. De aceea, şi în tratamentul acestei boli cu medicamentele stabilite de psihiatri, pacienţii nu au voie să se abată de la prescripţiile medicilor. Îmbunătăţirea stării psihicului apare şi după 1-2 luni de tratament, bolnavii decid atunci, păgubos, să sisteze medicaţia. Administrarea medicamentelor în depresie e necesară minimum 6 luni. Tuberculoza este o boală de plămâni vindecabilă. De la debut, bolnavul trebuie internat în clinici speciale circa două luni, în perioada când TBC-ul este contagios. Bolnavii sunt trataţi cu medicamente clasice antituberculoase. După trei săptămâni, suferinzii simt o evidentă îmbunătăţire, nu mai tuşesc, recuperează kilogramele pierdute, au poftă de mâncare şi unii chiulesc de la înghiţirea medicamentelor. Tocmai de aceea, după externare, bolnavii de tuberculoză sunt obligaţi să se ducă la dispensarele de plămâni şi să înghită pilulele sub supravegherea cadrelor sanitare.

 

 

Dacă bonavii de TBC nu respectă terapia, nu înghit pastilele, tuberculoza revine în forme mult mai grave. Adesea, aceste recidive sunt rezistente la medicamentele clasice.

 

 

×