x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce se spune că "un măr pe zi ţine doctorul departe"

De ce se spune că "un măr pe zi ţine doctorul departe"

01 Mai 2012   •   09:32
De ce se spune că "un măr pe zi ţine doctorul departe"

Expresia "un mar pe zi tine doctorul departe" a fost initial un slogan de marketing visat de producatorii americani de mere la inceputul secolului 20. Fructele lor erau transformate in cidru, dar dupa ce bautura a fost interzisa in timpul Prohibitiei, au incercat sa promoveze merele ca fiind bune de mancat, scrie Daily Mail.

In ultima perioada, s-a spus despre mere ca ar contine prea mult zahar, medicii stomatologi avertizand ca ar cauza carii dentare. Merele sunt insa o sursa buna de fibre. Exista doua tipuri: primul este insolubil, stimuleaza digestia si eliminarea toxinelor. Fibrele solubile, al doilea tip, se gasesc in mere si se dizolva in stomac formand un gel vascos. Acest gel incetineste viteza de absorbtie a zaharului in sange, tinand nivelul de energie ridicat.

Adultii ar trebui sa consume 18 grame de fibre pe zi, un mar de marime medie avand 3 grame. Mai multe studii care au cercetat proprietatile merelor de a scadea colesterolul recomanda consumarea a doua mere pe zi pentru a obtine un efect benefic. Atingand nivelul zilnic recomandat de fibre, scade riscul aparitiei cancerului colorectal. In timp ce dietele care contin mai mult de 80 de grame de carne pe zi cresc aparitia unui astfel de cancer, o dieta bogata in fibre anuleaza acest risc. Coaja, care contine fibre insolubile, are cea mai mare concentratie de flavonoide si polifenoli, care intaresc imunitatea organismului.

Un mar Ribston Pippin are mai multa vitamina C decat o jumatate de kilogram de mere Golden Delicious. Daca se face suc dintr-un mar nu se pierd foarte multe vitamine, insa se imputineaza fibrele. Otetul de cidru de mere a fost mult timp folosit ca medicament si s-a demonstrat stiintific ca poate reduce nivelul zaharului din sange si ajuta la pierderea in greutate, probabil prin reducerea poftei de mancare.

Fructele si legumele contin vitamine, minerale, fitochimicale si putine calorii, medicii recomandand ca acestea sa se consume de cinci ori pe zi. Este indicat sa se manance mai multe legume pe zi pentru ca sunt bogate in micronutrienti si contin mai putin zahar decat fructele. Sunt recomandate legume diferite, chiar un "curcubeu" pentru ca fiecare pigment corespunde unei fotochimicale diferite.

×
Subiecte în articol: sanatate fructe legume mar