x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dependenţa de alcool sau droguri se vede chiar din copilărie

Dependenţa de alcool sau droguri se vede chiar din copilărie

de Steluta Indrei    |    30 Apr 2012   •   18:32
Dependenţa de alcool sau droguri se vede chiar din copilărie

Un studiu neo-zeelandez sustine ca este posibila depistarea din copilarie a viitoarelor comportamente compulsive sau adictive, precum dependenta de droguri, alcool, tutun, jocuri de noroc. Potrivit autorilor studiului, publicat in revista Psychological Science, persoanele dependente de droguri sau de jocuri de noroc prezinta semne de instabilitate emotionala de la varsta de 3 ani. Copiii care au un temperament agresiv de la varste mici prezinta un risc dublu comparativ cu copiii echilibrati de a dezvolta comportamente adictive fata de droguri, alcool, tutun, bani etc.

Autorii studiului au analizat comportamentul si dezvoltarea intelectuala, economica si psihologica a 1.000 de participanti de la nastere pana la varsta de 32 de ani. Subiectii, nascuti in perioada aprilie 1972 - martie 1973 la Dunedin, Noua Zeelanda, au fost impartiti in cinci grupe in functie de trasaturile de personalitate si comportamentul fiecaruia. Din totalul participantilor, 10% aveau un comportament agitat, instabil, agresiv in perioada gradinitei, de la varsta de 3 ani. Comportamentul acestor copii se caracteriza prin lipsa controlului de sine, trecerea brusca de la o stare la alta (de la ras la plans, de la calm la nervozitate), atitudine impulsiva si incapatanare, tendinta spre izolare, sentimente negative, violenta fizica si verbala. La maturitate, acesti subiecti si-au pastrat aceleasi stari de instabilitate emotionala, tendinta spre izolare si pesimism. Intre 21 si 32 de ani, cercetatorii au putut observa la aceste persoane dependenta de droguri, alcool, tutun sau jocuri de noroc, ba chiar in cazul unora, toate acestea la un loc.

Studiul arata ca exista o legatura intre modul de a se comporta al copiilor si viitoarele obiceiuri, comportamente, atitudini din viata adulta. Iata de ce autorii sugereaza ca adictiile de droguri, alcool, jocuri pot fi prevenite de la cele mai mici varste prin rezolvarea tulburarilor si manifestarilor agresive din copilarie. Potrivit cercetatorilor, netratate din copilarie, aceste tulburari de comportament se pot transforma la maturitate in dependenta de droguri sau de jocuri ca mijloace de refulare, de raspuns fata de starile negative si incapacitatea de a se controla a persoanelor dezechilibrate din punct de vedere emotional.

×