x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum afli dacă suferi de dependența de jocurile de noroc și cum se tratează această boală

Cum afli dacă suferi de dependența de jocurile de noroc și cum se tratează această boală

de Cristopher Burn    |    22 Ian 2013   •   17:16
Cum afli dacă suferi de dependența de jocurile de noroc și cum se tratează această boală
Sute de mii de români joacă, foarte des, jocuri de noroc. Foarte puțini dintre aceștia câștigă, dar asta nu este un motiv suficient pentru cei care pierd să abandoneze. Dimpotrivă, rândurile lor se îngroașă, constant, judecând după succesul marilor case de pariuri online.
Mulți dintre jucători ajung în situația în care, pur și simplu, intră în sevraj dacă nu mai joacă o zi sau două. Acest fapt i-a determinat pe specialiști să încadreze jocurile de noroc alături de alte surse de dependență, chiar dacă nu presupun consumul unor substanțe care generează dependența.
Există criterii clare de delimitare a jucătorilor ocazionali și chiar a celor pasionați, de dependenți. Și există tratamente pentru debarasarea de viciu, dar acestea sunt mai complicate decât cele aplicate în cazul altor dependențe și, de cele mai multe ori, trebuie individualizate.
Despre toate acestea vorbește, într-o analiză publicată în exclusivitate de Jurnalul Național, Christopher Burn, terapeut al clinicii pentru tratarea dependentei CastleCraig din Marea Britanie.
 
 
„Timp de sute de ani, jocurile de noroc au fost privite ca fiind împotriva moralității. Recent, oamenii au inceput sa le trateze ca pe o dependenta, similara cu cea de droguri si alcool.
 Diferenta in ceea ce priveste jocurile de noroc este ca dependenta este una comportamentala, nu chimica, intrucat nu sunt consumate substante care afecteaza dispozitia. Cei care pariaza sunt norocosi datorita faptului ca dependenta nu le distruge corpul, prin introducerea de substante periculoase in organism. Pe de alta parte, din cauza faptului ca nu folosesc droguri care sa le modifice starea, ei sunt predispusi sa sufere mental si emotional mai mult decat cei care fac abuz de substante. Statisticile privind sinuciderile confirma acest lucru.
 «Biblia» bolilor mentale este lucrarea americana «Diagnostic and Statistical Manual» (Manual de diagnostic si statistica), cunoscut ca DSM. In editia actuala a DSM, pariatul patologic este clasificat in categoria tulburarilor de control al impulsurilor, alaturi de cleptomanie si de piromanie. Acest lucru ar putea ridica urmatoarea intrebare: sunt jocurile de noroc o boala a dependentei - fizica, mentala si spirituala - asemanatoare cu abuzul de substante? In mod interesant, Asociatia Americana a Psihiatrilor a raspuns cu ,,Da”, iar noul manual DSM, ce urmeaza a fi publicat in mai 2013 va reclasifica jocurile de noroc patologice si le va plasa in lista tulburarilor de dependenta, acestea iesind din categoria tulburarilor de control al impulsurilor.
 Acest lucru nu este suprinzator, daca luam in considerare faptul ca cele 10 criterii pentru diagnosticarea jocului patologic sunt asemanatoare celor pentru diagnosticarea abuzului de substante, dupa cum urmeaza:
 
1.   Preocuparea pentru jocurile de noroc;
2.   Sume pariate din ce in ce mai mari;
3.   Esecuri in incercarea de a-si controla comportamentul;
4.   Simptome de sevraj (iritare, neliniste) atunci cand nu poate juca;
5.   Jocurile de noroc sunt folosite ca o metoda de a evita probleme sau stari sentimentale;
6.   Continuarea comportamentului compulsiv, chiar si dupa pierderea unor sume ridicate;
7.   Mintirea familiei, terapeutului si a altora;
8.   Comiterea unor fapte ilegale pentru a putea juca;
9.   Esecul relatiilor personale si la locul de munca;
10. Împrumuturile realizate pentru a putea juca.
 
Luand in considerare criteriile de diagnosticare ale jocului patologic, sa ne gandim si la tratamentul necesar: aducand standardele de diagnosticare DSM V in acord cu tulburarile dependentei, ne asteptam ca si tratamentul sa fie adaptat asemanator. Este adevarat ca multi dintre cei care ofera tratament pentru tulburarile dependentei au anticipat schimbarile din DSM V si furnizeaza un program de recuperare bazat pe principiile celor 12 Pasi, cu accent pe responsabilitatea personala si schimbarea prin descoperirea de sine - asa cum este potrivit pentru tratamentul dependentelor ce au la baza abuzul de substante.
Totusi, unele lucruri importante specifice pentru dependenta de jocuri de noroc trebuie luate in considerare:
 
1. Mare parte din comportamentele specifice jocurilor de noroc au la baza o gandire nerealista, mai puternic exprimata decat in cazul altor tipuri de dependenta: persoanele se asteapta sa castige in mod constant, se simt norocoase, incearca sa recupereze pierderile prin pariuri tot mai mari sau sunt incapabile sa se opreasca. Acestea sunt doar cateva exemple. Accentul trebuie pus pe provocarea acestui mod de gandire si pe gasirea unor strategii alternative, care presupun atingerea unor scopuri rezonabile. Terapia comportamentala cognitiva este foarte potrivita pentru acest lucru.
 
2. Trebuie insistat pe prevenirea recaderilor, in special pe recunoasterea si gestionarea poftei incontrolabile de a juca: cei dependenti de substante observa faptul ca aceste pofte, care provin in urma consumului unei substante, isi reduc intensitatea intr-o perioada scurta de timp; poftele dependentilor de jocuri de noroc nu isi au originea in consumul de substante, ci sunt psihologice. De aceea, ele pot fi persistente pe o perioada mai lunga de timp. Ingrijirea post-tratament pentru dependentii de jocuri de noroc trebuie sa fie bine planificata, acestia trebuie sa aiba activitati zilnice si sa fie monitorizati si sprijiniti.
 
3. Consecintele dependentei de jocuri de noroc pot fi rapide si devastatoare in termeni materiali (in special financiari). Consilierea specializata in domenii cum ar fi gestionarea datoriilor poate fi vitala pentru obtinerea unor rezultate bune.
 
4. Implicarea activa a prietenilor si a familiei in procesul de recuperare este de asemenea importanta, in special in domeniile in care e nevoie de timp si de management financiar.
 
Toate persoanele dependente au o poveste similara: un comportament care la inceput era considerat banal s-a transformat intr-o obsesie, iar dependenta nu a mai putut fi oprita si are consecinte devastatoare. Comportamentul individual, specific fiecarei povesti, este foarte important si trebuie analizat cu grija pentru ca tratamentul sa reuseasca.

×