x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Despre trombul bun şi trombul rău!

Despre trombul bun şi trombul rău!

de Steluta Indrei    |    30 Apr 2012   •   18:40
Despre trombul bun şi trombul rău!

Trombocitele (numite si plachete sanguine) sunt celule ale sangelui care au rol in hemostaza (oprirea sangerarii). Au dimensiuni mici (de 1-4 micrometri) si se formeaza in maduva osoasa. Traiesc aproximativ zece zile, dupa care sunt distruse in splina. Se gasesc in sange in numar de 150.000-450.000/mm cub.

Trombocitele au rol in oprirea sangerarii, ceea ce inseamna ca sunt foarte ocupate! Nu! Nu este vorba doar de hemoragiile vizibile, care sunt evenimente destul de rare, ci de repararea rapida si eficienta a orificiilor care apar in vasele mici, fenomen care se produce de nenumarate ori in fiecare zi! In acest caz trombocitele produc un factor de crestere, care stimuleaza dezvoltarea celulelor peretelui intern al vaselor lezate, isi maresc dimensiunile si adera la locul periclitat, eliberand o substanta numita Tromboxan A2, care activeaza si trombocitele din jur, formandu-se astfel dopul plachetar. Acesta este urmat de aparitia trombului, rezultatul unui proces complex, desfasurat cu participarea mai multor factori de coagulare.

Din pacate, uneori, activarea trombocitelor nu se face doar cand este necesara, adica in cazul unei potentiale hemoragii. Exista si situatia in care formarea trombilor este declansata de alte tipuri de leziuni ale peretelui arterial, adica inflamatie, infectie si mai ales de temuta placa aterosclerotica. Formarea trombului va determina, in timp, ingustarea diametrului vasului, cu reducerea fluxului de sange spre tesutul irigat si suferinta acestuia, pana la obstructie totala, cand se ajunge la necroza, adica la moartea tesutului respectiv. Mai mult decat atat fragmente de tromb se pot desprinde si calatori la distanta, blocand alte teritorii vasculare, cu aceleasi consecinte nefaste. Astfel, apar infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, gangrena membrelor inferioare sau a unor portiuni de intestin! Si nu trebuie sa ne imaginam ca acest fenomen apare din cauza ca la un moment dat in organism se produc prea multe trombocite sau ca acestea sunt anormale! De fapt, exista, intr-adevar, starea de trombocitoza (cand numarul trombocitelor in sange depaseste normalul), dar in aceste cazuri se intampla ca bolnavii sa nu prezinte astfel de manifestari sau mai mult sa aiba tendinta de hemoragie! Prevenirea trombozelor arteriale se face prin administrarea antiagregantelor plachetare, cel mai frecvent banala aspirina, zilnic, in doze mici insa si numai la recomandarea medicului!

Trombocitopenia este scaderea numarului de trombocite in sange. Poate ramane asimptomatica sau se poate manifesta prin tendinta de sangerare, mai ales atunci cand acestea scad sub 50.000 /mmc. Apar, astfel, mici puncte rosii sau echimoze (vanatai) pe piele, sangerarea prelungita a unor rani, hemoragii nazale sau gingivale, prezenta de sange in scaun sau urina. Trombocitopenia se poate produce din cauze foarte diverse, unele banale, altele grave: retentia lor intr-o splina marita, scaderea productiei in leucemii, limfoame, infectii (varicela, hepatita C, mononucleoza etc.) sau sub actiunea unor substante toxice. Alteori, exista o distructie masiva a trombocitelor, generata de boli autoimune (poate fi lupus sau poliartrita reumatoida, dar si purpura trombocitopenica idiopatica, in care organismul isi ataca propriile trombocite) sau de unele medicamente (si lista acestora este foarte lunga, asa ca trebuie suspectat orice medicament pe care bolnavul cu trombocitopenie il ia). In sarcina, se poate produce trombocitopenie, dar aceasta nu ajunge la un nivel periculos si dispare spontan dupa nastere. Exista insa si cazuri rare in care gravidele prezinta sindromul HELLP, manifestat prin afectare hepatica, scaderea numarului hematiilor si trombocitelor, cu oboseala, dureri de cap, greata, varsaturi, dureri abdominale superioare, retentie de lichide(cu edeme si crestere marcata in greutate), mai rar, cu sangerari sau convulsii, simptome care impun prezentarea rapida la medic.

×