x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Detoxifierea de după ospăț

Detoxifierea de după ospăț

de Magda Bucur    |    05 Ian 2016   •   17:41
Detoxifierea de după ospăț

După cel puțin o săptămână în care am mâncat sarmale, cârnați și pifitie, organismul se simte obosit și plin. Toată lumea visează la o cură de detoxifiere, în care să se descotorosească de rămășițele exceselor alimentare de Sărbători. Dar detoxifierea nu e un tratament-minune pe care să îl faci în „doză șoc” și să scapi de orice problemă. Am stat de vorbă cu Alec Blenche, consilier în nutriție la Viața în Verde Viu și unul dintre organizatorii unor tabere de detoxifiere extrem de populare. L-am rugat să ne explice cum și mai ales când e bine să începem detoxifierea de după Sărbători.


De Sărbători toată lumea tinde să facă excese. Care sunt sfaturile tale pentru perioada de după Revelion?
Alec Blenche: În primul rând, odih-nă și hidratare. Corpul are nevoie de o perioadă de regenerare și, pentru asta, odihna și hrana lichidă sunt două soluții foarte bune. Apă, sucuri naturale, ceaiuri calde, supe de legume, alimente cât mai lichide, ușor de digerat și de asimilat. De asemenea, plimbările în natură și aerul curat sunt elemente care vindecă și echilibrează organismul.

Cum este afectat ficatul și organismul în general de toate aceste excese? Cum putem neutraliza efectele nocive ale alcoolului consumat în exces de Sărbători?
A.B.: Ficatul este unul din organele care au cel mai mult de suferit din cauza cantităților mari de substanțe pe care trebuie să le proceseze într-o perioadă scurtă. Alimente precum usturoiul, turmericul, ghimbirul, avocado, verdețurile, germenii sau vlăstarii fac minuni pentru ficat. De asemenea suplimente și ceaiuri pe bază de silimarină, anghinare sau păpădie sunt benefice pentru regenerarea ace stui organ complex.

Când este potrivit să începem detoxifierea și care este cea mai recomandată metodă?
A.B: Perioada cea mai bună pentru detoxifierea corpului este începutul primăverii, 21 martie, odată cu echinocțiul de primavară, este perioada când toată natura revine la viață și un nou ciclu începe. Avem, de atunci, la dispoziție multe plante și în special verdețuri proaspete pline de clorofilă care să ne ajute în acest proces de „curățenie interioară”. 

Există vreo cură de detoxifiere „șoc”, care dă rezultate rapid?
A.B.: Cea mai rapidă metodă de a curăța corpul este prin post. Acesta poate să fie numai cu apă sau cu sucuri și ceaiuri. Este o metodă care oferă un repaus binemeritat sistemului digestiv. Astfel, corpul are puterea și energia de a se regenera.
După cel puțin o săptămână în care am mâncat sarmale, cârnați și pifitie, organismul se simte obosit și plin. Toată lumea visează la o cură de detoxifiere, în care să se descoto-rosească de rămășițele exceselor alimentare de Sărbători. Dar detoxifierea nu e un tratament-minune pe care să îl faci în „doză șoc” și să scapi de orice problemă. Am stat de vorbă cu Alec Blenche, consilier în nutriție la Viața în Verde Viu și unul dintre organizatorii unor tabere de detoxifiere extrem de populare. L-am rugat să ne explice cum și mai ales când e bine să începem detoxifierea de după Sărbători.

×