x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dorinta - Vrea la gradinita

Dorinta - Vrea la gradinita

de Vasile Arcanu    |    10 Sep 2005   •   00:00
Dorinta - Vrea la gradinita

La 8 ani, Daniel Veleanu sufera de hidrocefalie, boala tinandu-l departe de prietenia copiilor.

Dani Veleanu are 8 anisori, dar nu va auzi, nici in acest an, sunetul clopotelului. Mama lui, o femeie care are mereu lacrimi in ochi, spune ca este fericita doar cand se afla in preajma lui. Dani, care desi nu a schimbat pana acum pijamaua de spital cu uniforma de scoala, stie o gramada de poezii si de cantecele.

Daniel Veleanu sufera de hidrocefalie. Aceasta boala a fost depistata la o saptamana dupa nastere, printr-o ecografie. Pe masura ce cutia craniana s-a ingrosat si s-a intarit, i s-au facut diverse investigatii. "Dani a fost sedat si investigat timp indelungat", spune mama sa. A fost operat la Spitalul de Urgenta de o echipa de specialisti condusa de dr. Adrian Lungu. "Operatia a reusit, dar asta nu inseamna ca Dani a fost recuperat...", spune mama.

NECAZURI. Dupa operatie, copiilor afectati de aceasta boala grava le scade imunitatea. Dani, la 3 ani, a cazut si a intrat in coma. De atunci are in mod constant crize de epilepsie. Hidrocefalia e o boala parsiva, care aduce cu ea si alte complicatii si simptome: voma repetata, intarziere in crestere, si dezvoltare, iritabilitate, intarziere in dezvoltarea psihomotorie. Dani a mers in picioare tarziu... Problemele micutului n-au fost singurele care au afectat familia Veleanu. Mama sa, Maria Mihaela, lucreaza doar cateva zile pe luna. Este frizerita la un atelier din Giurgiu, iar tatal, Cristian, este inginer la Electrica. Sotii Veleanu mai au un copil, Mircea, de 13 ani, elev in clasa a VII-a. Mircea, care este un copil perfect sanatos, invata foarte bine, a terminat anul trecut cu media 9,66. Baiatul si-a gasit refugiu in studiu deoarece, spune mama, "pentru ca noi ne-am ocupat foarte mult de Dani, fratiorul sau, Mircea a devenit un introvertit...".

MARGINALIZAT. Singurul care le da putere parintilor sa treaca peste toate este chiar Dani, care, desi este bolnav, da dovada de mult optimism. Dorinta lui este ca in aceasta toamna sa poata merge la gradinita. Din pacate, la Giurgiu nu exista gradinite speciale, iar la cele "normale" n-ar putea fi inscris, pentru ca ceilalti parinti il privesc cu suspiciune, iar copiii rad de el si-l ironizeaza. "Acasa", pentru Dani, este un cuvant pe care nu-l pricepe foarte bine. Mai toata viata lui a stat in spital. Singura lui mare bucurie a ramas calculatorul, in fata caruia sta, fascinat, ore in sir. Fermecat de lumea virtuala, viseaza ca este acolo, in lumea perfecta a jocurilor si a desenelor animate, in care nu exista nici boala, nici suferinta, nici oameni rai... Este doar un copil vesel, care vrea sa se bucure de copilarie.

BOALA GREA
Hidrocefalia este depistata pe baza cresterii rapide in diametru a capului copilului. Mai tarziu, diagnosticul se bazeaza mai mult pe aparitia altor simptome. Desi hidrocefalia este una dintre cele mai intalnite probleme in practica neurochirurgiei pediatrice, in Giurgiu sunt inregistrate doar doua astfel de cazuri. Unul este al lui Dani... Cine poate ajuta la indeplinirea dorintei lui Dani poate contacta familia sa la numarul de telefon: 0246-21.17.47.
×
Subiecte în articol: pagina de suflete