x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Drumul spre vindecare

Drumul spre vindecare

de Carmen Preotesoiu    |    16 Apr 2010   •   00:00
Drumul spre vindecare

I-a picat părul, de luni bune stă pe un pat de spital cu ace înfipte în mână. Salvarea sa e un transplant de măduvă osoasă efectuat în Italia. Copila de 11 ani nu şi-a pierdut încrederea. Mâine, când va fi vizitată de tatăl său, fetiţa aşteaptă cu sufletul la gură o pereche de role roz, pe care părintele deja a avut grijă să i le cumpere.

Pe blogul Loredanei http://loredana.netta.ro/, mesajele de încurajare curg şiroaie. La fel au curs în urmă cu şase luni şi lacrimile pe obrajii părinţilor, când au aflat că fetiţa lor, de numai 11 ani, suferă de leucemie acută limfoblastică. Loredana Fuiorea este din judeţul Argeş. O copilă vioaie, veselă, pusă pe şotii şi foarte directă. Nu se sperie cu una, cu două. Nici măcar boala, care a făcut să-i cadă părul cârlionţat şi i-a mai tăiat din vioiciune, nu a putut să o transforme într-un copil trist.

Îşi încurajează mama, care stă mereu la căpătâiul ei, iar pe tata îl pune să-i cumpere role roz. În faţa spitalului din Italia, unde este internată, Loredana vede o pajişte cu alei frumoase, unde copiii aleargă şi se dau cu rolele sau cu bicicleta. "I-am luat şi bicicletă.

Pentru zilele în care se simte mai bine. Dar e greu... Când am vorbit cu ea la telefon, am întrebat-o cum se mai simte. Ştiam de la mama ei că îi fusese rău de la cura cu citostatice. Ea mi-a spus foare ferm: «Să lăsăm trecutul, să ne gândim la viitor. Îmi aduci role?»." Lui Ionuţ-Cornel Fuiorea îi dau lacrimile. Îşi ţine vorba. Se roagă ca fetiţa lui să trăiască. Să se facă bine.

PLECARE DE URGENŢĂ
De când a aflat că are un copil suferind, paşii l-au purtat pe la tot felul de clinici. Medicii români adeseori i-au arătat o cumplită lipsă de grijă şi de compasiune. "La Fundeni trebuia să ne ducem cu punga de medicamente despre care auzeam de la mămicile celorlalţi copii, iar medicul alegea din ele, în loc să ne dea clar o reţetă. Nu aveau sânge grupa B3 negativ. Ne puneau pe noi să aducem donatori.

Am venit din Piteşti cu 20 de oameni dornici să o ajute pe Lori. Am trăit momente cumplite. Medicii abia dacă veneau la patul fiicei mele. În timpul curelor cu citostatice, Loredana a intrat în şoc anafilactic. I s-a umflat gâtul şi nu a mai putut să respire. I-am întrebat disperat pe medici: «Care sunt variantele? Ce trebuie făcut?». Mi-au spus să cumpăr cinci fiole de Erwinase din Anglia. Costau 2.000 de euro şi trebuiau aduse în condiţii speciale, la temperaturi între 2 şi 6 grade.

Altfel, s-ar fi distrus substanţa activă", îşi aminteşte tatăl fetei. Atunci s-a hotărât. Şi-a scos fetiţa din spital, sub semnătură, dorind să plece în Italia. Parcă presimţind că nu avea să îşi revadă prea curând surorile, Loredana i-a cerut tatălui său să meargă în acea seară acasă. A râs şi şi-a îmbrăţişat surorile mai mari. A doua zi corpul ei era plin de pete roşii.

La 30 decembrie au plecat de urgenţă în Italia, la clinica San Matteo din Pavia. Cu ajutorul unei fundaţii a reuşit să găsească o casă în care mama şi fetiţa să locuiască. Medicii italieni au început imediat tratamentul. Tratamentul pre şi posttransplant este asigurat în baza formularului E 112, trimis de la Casa de Asigurări de Sănătate Argeş, însă operaţia de transplant de măduvă nu poate fi plătită de Ministerul Sănătăţii din România, din lipsă de fonduri.

JUMĂTATE DIN SUMĂ
De curând, tatăl Loredanei a trebuit să-şi ducă fetele în Italia pentru a li se face testul de compatibilitate. "În ţară ne-au plimbat săptămâni întregi cu promisiunea că vom face analizele. De fiecare dată se întâmpla să nu aibă nu ştiu ce le trebuie, că nu au substanţe de contrast, aşa că ne-am hotărât să o luăm pe altă cale. Acum aşteptăm rezultatele", spune tatăl Loredanei. Între timp, bărbatul nu a avut linişte. Zile întregi nu a avut astâmpăr, căutând firme, oameni care să-i ajute copilul.

A reuşit să strângă până acum peste 70.000 de euro. Loredana a trecut prin multe. Dar nu se dă bătută. Surorile sale, de 15, respectiv 16 ani, au învăţat să se descurce singure. Ele îşi fac mâncare, ele spală, fac naveta 30 de kilometri până la cel mai bun liceu din Piteşti. Orice efort e prea mic, în comparaţie cu suferinţa surorii lor. Speră şi se roagă. Simt că Dumnezeu e alături de familia lor. Să fim şi noi, donând oricât de puţin, pentru ca Loredana să se întoarcă sănătoasă acasă!


Apel
Operaţia în străinătate costă 150.000 de euro. Pentru cei care vor să o ajute pe fetiţa de 11 ani, donaţiile se pot face prin virament bancar, în următoarele conturi deschise pe numele tatălui: Fuiorea Ionuţ-Cornel:

BCR LEI: RO72RNCB0022046835660005
EURO: RO45RNCB0022046835660006
GBP: RO23RNCB0022046835660014
BRD LEI: RO97BRDE030SV86549080300
EURO: RO85BRDE030SV86549320300
ING LEI: RO32INGB0000999901830531
EURO: RO25INGB0000999901832694.

De asemenea, pot suna din reţeaua Romtelecom la următoarele numere de telefon: 0900.900.510, tarif/apel 10 euro, 0900.900.514, tarif/apel 5 euro, 0900.900.512, tarif/apel 2 euro.

Pentru mai multe detalii, familia Fuiorea poate fi contactată la nr. de tel:0753-01.94.70 

"Numai donând 2 euro s-au strâns în contul Loredanei, în doar 37 de zile, peste 300 de milioane de lei vechi. Ştiu că oamenii sunt buni la suflet. Le mulţumim!", spune tatăl Loredanei cu recunoştinţă.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete