x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulciurile de Crăciun ne îmbolnăvesc și pe noi și pe copii noștri

0
09 Dec 2017 - 10:59
Dulciurile de Crăciun ne îmbolnăvesc și pe noi și pe copii noștri

Asociația pentru Protecția Consumatorului a studiat dulciurile care se găsesc pe piață cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Veștile sunt foarte proaste. Substanțele găsite în aceste produse sunt toxice și produc boli din cele mai grave.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii noiembrie anul curent, 33 de sortimente de figurine din ciocolată cu sau fără alte adaosuri.

În aceste produse zahărul este excesiv, unele nu conțin unt de cacao iar altele nici măcar cacao.

În cele 33 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari, după cum urmează: E100, E120, E131, E132, E150d, E160a, E160c, E163, E171, E330, E322, E325, E414, E442, E500ii, E503ii, E470b, E472c, E475, E476, E492, E901, E903, E904 și E1422.

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață și diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E120 – carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reacții alergice, dermatită, tulburări de respirație și este potențial cancerigen. A fost interzis în Australia, SUA și Norvegia.

E132 - carmin indigo este un colorant sintetic pe bază de iod, care poate provoca tulburări la nivelul glandei tiroide. Fiind foarte solubil în apă poate funcţiona şi ca eliberator de histamină, intensificând simptomele caracteristice astmului.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari.

E160a – betacaroten, conform unui studiu realizat de Societatea Americană de Oncologie, cel obținut prin sinteză chimică poate provoca cancer de plămâni, fiind responsabil și de creșterea nivelului de toxicitate al vitaminei A.

E163 – antocianina, colorant roșu, albastru sau violet care se obține prin extracție cu apă acidulată, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare.

E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificări și la nivelul splinei și rinichilor, dar și a sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E322 – lecitine din soia/floarea soarelui, emulgatori. În general, este sigur. Totuși, unele studii arată că poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate contribui în timp la apariția aterosclerozei și a infarctului. Lecitina de soia se obține din reziduurile lichide rămase după ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea rășinilor și gumelor). Este un deșeu care conține solvenți și pesticide și poate avea o consistență fie gumoasă, fie solidă, ca de plastic. Lecitina se folosește ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grăsimi, dar ajută și la conservarea alimentelor mărindu-le termenul de valabilitate pe raft.

E325 - lactatul de sodiu se utilizează în industria alimentară ca regulator de aciditate, agent de îngroșare, umectant, conservant. Nu trebuie consumat de copiii mici pentru că aceștia nu au sistemul enzimatic dezvoltat suficient și astfel nu îl pot metaboliza.

E330 – acid citric - este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor și nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.

E414 – gumă de acacia (arabică), emulgator. Poate provoca alergii și se comportă ca o substanță de balast. Nu se recomandă consumul frecvent.

E442 - fosfatide de aluminiu, folosit caemulgator şi stabilizator, obţinut din amoniac şi acizi graşi fosforilaţi. Fosfatidele de amoniu  permit amestecarea grăsimilor cu apa şi împiedică separarea acestora. Face parte din categoria e-urilor suspecte.

E475 - esteri poliglicerici ai acizilor grași,utilizati casabilizatori sau emulsificatori, fac parte din categoria e-urilor suspecte, care pot provoca alergii, dereglari hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol. 

E476 – poliricinoleat de poliglicerină, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

E492 - sorbitan tristearat este un aditiv folosit ca emulgator și stabilizator, poate provoca alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol. 

E500i – carbonat acid de sodiu. Acest aditiv este folosit ca regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de creștere şi poate cauza: creșterea nivelului de sodiu din organism, creșterea tensiunii arteriale şi probleme la nivel digestiv.

E901 – ceara de albine este un aditiv folosit pentru a da strălucire unor produse alimentare și care poate da reacții alergice.

E903 – ceară de carnauba este un aditiv folosit pentru a da strălucire produselor și care poate produce iritații la nivelul pielii.

E904 – shellac este un aditiv folosit pentru a da strălucire unor produse alimentare și care poate produce iritații la nivelul pielii.

E1420 - amidon modificat acetilat este un aditiv de natură sintetică, folosit ca agent de îngroșare, care poate provoca alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol. 

Sursa: apc.ro

Citeşte mai multe despre:   dulciuri de craciun,   ciocolata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Dieta de 7 ZILE cu kefir. Puteți SLĂBI până la 5 kg

Dieta de 7 ZILE cu kefir. Puteți SLĂBI până la 5 kg
Dieta cu kefir și-a câștigat popularitatea în întreaga lume și nu doar datorită faptului că rezultatele sunt vizibile într-un timp foarte scurt, ci și pentru că are un efect incredibil asupra...

Peste 8 ore de muncă pe săptămână nu aduc satisfacţie angajaţilor (studiu)

Peste 8 ore de muncă pe săptămână nu aduc satisfacţie angajaţilor (studiu)
Dacă munceşti doar o zi pe săptămână, ai parte de toate beneficiile mentale şi fizice pe care le oferă un loc de muncă full-time, potrivit unui nou studiu, scrie Daily Mail. Opt ore de muncă pe...

Încrederea în vaccinuri a scăzut la nivel mondial

Încrederea în vaccinuri a scăzut la nivel mondial
Încrederea în vaccinuri a scăzut la nivel mondial, ceea ce înseamnă că populaţiile fac un pas înapoi în lupta împotriva bolilor infecţioase, chiar dacă acestea pot fi prevenite, după cum scrie BBC. Cel...

Proprietățile terapeutice ale florilor de sânziene

Proprietățile terapeutice ale florilor de sânziene
Sânzienele se mai numesc și Drăgaică ori floarea Sfântului Ion. Plantele au tulpini în patru muchii cu înălțime între 30 - 100 cm. Florile sunt mici, albe  ori galben-aurii, așezate în ciorchini, cu...

Adevărul despre relațiile de care trebuie să fugi

Adevărul despre relațiile de care trebuie să fugi
Lidia Fecioru a vorbit la Antena 3, la emisiunea „Adevăruri ascunse”, despre cele cinci tipuri de prietenii nocive. Prietenul săritor - Vrea mereu să ajute. Relația de prietenie trebuie să meargă atât ...

10 alimente pentru păr și unghii frumoase și puternice

10 alimente pentru păr și unghii frumoase și puternice
Odată ce îți dai seama din ce sunt alcătuite părul și unghiile tale, alegerile alimentare potrivite devin clare. În cea mai mare parte, părul și unghiile sunt formate din cheratină. Ai auzit asta în toate...

Glicemie scăzută cu ajutorul plantelor

Glicemie scăzută cu ajutorul plantelor
De cele mai multe ori, un nivel ridicat al glicemiei din sânge poate duce la dezechilibre în organism, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. În natură, însă, există soluţii...

Reconstruirea organelor

Reconstruirea organelor
Unele afecţiuni impun îndepărtarea organelor afectate de boală. Dar sunt organe care nu pot lipsi din ansamblul organismului, de exemplu vezica urinară, splina, laringele. Unele organe pot fi scoase şi organismul...

Explicațiile psihologului: ​​​​​​​Munca înnobilează pe om, dacă știe ... cum să o facă

Explicațiile psihologului: ​​​​​​​Munca înnobilează pe om, dacă știe ... cum să o facă
Într-o societate profund consumeristă, specialiștii consideră că nu e important ce lucrezi, ci cum lucrezi. La școală mulți învățăm ce ni se predă, alții, mai isteți, învață cum să practice ce ni se...

Dieta cu pepene: Slabesti 3 kilograme in trei zile!

Dieta cu pepene: Slabesti 3 kilograme in trei zile!
Au apărut pepenii în piețe! Efectul benefic pe care acest fruct il are asupra organismului este foarte bine cunoscut. Pepenele poate fi folosit, totodata, si pentru a scapa de kilogramele in...

10 motive să mănânci portocale - beneficii pentru sănătate

10 motive să mănânci portocale - beneficii pentru sănătate
Portocala beneficii pentru sănătate. Foarte iubite de atleti, portocalele sunt usor digerabile si ofera o “explozie” de energie. Nutritionistii chiar recomanda una-doua portocale pe zi pentru a te bucura de...

Carnea de curcan: 7 beneficii pentru sănătate

Carnea de curcan: 7 beneficii pentru sănătate
Carnea de curcan nu este printre alimentele traditionale romanesti, dar castiga tot mai mult teren nu numai pentru ca e gustoasa, satioasa si dietetica, dar si datorita contributiei importante la sanatatea...

Sâmburii de grapefruit combat candidoza și alte 5 boli

Sâmburii de grapefruit combat candidoza și alte 5 boli
Sâmburii de grapefruit aduc 6 mari beneficii pentru sănătate, despre care din păcate se știe prea puțin. Mai ales că și consumul de grapefruit ajută la pierderea în greutate, reducerea celulitei și...

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor
Există câteva semne care ajută la recunoaşterea muşcăturii de viperă: plaga muşcată cu două puncte situate la 5 – 13 mm unul de celălalt, la scurt timp pielea din jur devine violacee, iar uneori pot apărea...

Cunoscut psiholog dezvăluie: De ce ne trăim viața în ... neliniște?

Cunoscut psiholog dezvăluie:  De ce ne trăim viața în ... neliniște?
Creierul emoțional este una din funcțiile omului nestudiate și neantrenate, iar omului i se întâmplă emoțiile din cauza influențelor din jur. Dacă vede pe cineva drag, e fericit, dacă cineva îl supără, e...
Serviciul de email marketing furnizat de