x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dureri cu mască sau fără mască

Dureri cu mască sau fără mască

de Florin Condurateanu    |    10 Ian 2017   •   20:00
Dureri cu mască sau fără mască
Sursa foto: dolgachov/Getty Images/iStockphoto

Uneori, durerile nu “se legitimează”, nu prezintă “ecusonul” unei boli anume. Sunt dureri derutante, care îi păcălesc pe suferinzi, care pun pe gânduri inclusiv o comisie de medici, în cumpănă să stabilească diagnosticul.

 

Sunt dureri în “travesti”, dureri care nu-şi dau jos masca, mimează mai multe boli şi ca atare se întârzie cu tratamentul potrivit. E cazul să amintim faptul că medicina arată cu deget acuzator spre acele boli care sunt viclene, nu aduc dureri şi pacienţii nu apelează la medici. Bolile silenţioase, parşive, fără dureri şi alte semne - precum diabetul, ateroscleroza, hipertensiunea, maladiile ficatului - nu dau alarma şi macină organismul pe tăcute şi încăpăţânat.

Un mare profesor de medicină atrăgea atenţia că orice durere de la buric în sus, orice dureri aparent ale sistemului digestiv trebuie să fie sub suspiciune şi de cauză cardiacă. Din păcate, au suferit un infarct, chiar au murit din pricina unui infarct masiv, oameni care s-au plâns de dureri în abdomenul superior, au vărsat şi s-au dus la clinică de boli digestive. De fapt, erau suferinţele unui atac cardiac, simptomele unui infarct mascat cu neplăceri digestive.

Unii se vaită că simt dureri la ficat, “mă înţeapă, mă doare ficatul”. În realitate, ficatul doare în situaţii rare, când există o inflamare mare pricinuită de tumori. Ficatul nu are cum să doară fiindcă nu este prevăzut cu o reţea de nervi, reţeaua nervoasă se află în foiţa ce înveleşte ficatul. Stările rele cu dureri în partea dreaptă superioară a abdomenului, cu greaţă, vărsături sunt provocate de suferinţe din sistemul biliar, din aparatul vezicii biliare. Semnele că în ficat se întâmplă lucruri în neregulă se ivesc printr-o stare de oboseală nejustificată.

De asemenea, durerile la spate pot crea confuzia că e vorba de o colică renală sau de o sciatică la vertebrele lombare ale coloanei. Nişte diferenţe există, sciatica se prelungeşte şi cu dureri pe picior până la degetele membrului inferior, pe un traseu de nerv. Dacă s-au mişcat pietrele din sistemul rinichiului durerea în şale dă ecou dureros şi în patea inferioară a abdomenului.

 

Neplăcerile apărute în sistemul colonului şi rectului, scaun ba diareic, ba întrerupt de zile de constipaţie, sângerările prezente în materiile fecale pot crea confuzie în privinţa diagnosticului. Poate fi vorba de cancer de colon, de un sindrom de intestin iritabil sau de o boală hemeroidală. Numai medicul de specialitate este cel care în urma investigaţiilor pune diagnosticul şi stabileşte terapia.

 

×