x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Durerile de spate. Diferența dintre lumbago și lombosciatică

Durerile de spate. Diferența dintre lumbago și lombosciatică

de Florin Condurateanu    |    30 Ian 2018   •   20:10
Durerile de spate. Diferența dintre lumbago și lombosciatică

În lume cele mai dese motive de prezentare la medic sunt durerile la spate. Din aceste cauze se ajunge şi la cele mai frecvente concedii medicale. Suferinzii sunt înspăimântaţi că e vorba de hernie de disc, cu rezolvare prin operaţii complicate cu bisturiul.  Medicina spinală oferă şi variantele unor intervenţii mini invazive cu endoscopul, cu injectări de ciment şi substituent osos în vertebre. Interviu cu medic primar doctor Carmen Pârşu de la secţia de Chirurgie Spinală din Spitalul Colentina

 

 

Florin Condurăţeanu - Doamnă doctor Carmen Pârşu, se întâmplă ca o gospodină pensionară să vrea să ridice un borcan mai mare cu gogoşari şi să fie fulgerată de o durere ascuţită la spate. Medicii spun că osteoporoza i-a şubrezit vertebrele, care au suferit necazuri la ridicarea unor greutăţi moderate. Chirurgia spinală cu intervenţii minim invazive o poate ajuta pe pensionară?

Dr. Carmen Pârşu - Osteoporoza înseamnă o pierdere de masă osoasă, fenomen mai frecvent la femei după menopauză. Oasele atinse de osteoporoză se fracturează uşor, dar sunt afectate şi vertebrele. Prin pierderea de masă osoasă vertebrele se tasează, se turtesc. Dacă discul afectat dintre vertebre nu a ajuns la ramificaţiile nervoase se poate interveni minim invaziv. Cu ajutorul unui ac  introducem în vertebra tasată ciment sau substituent osos şi astfel vertebra revine la dimensiunea de dinainte de turtirea ei.

F.C. - Oamenii se sperie când aud că se impune operaţia la coloană cu bisturiul. Chirurgia spinală cu metodele ei puţin invazive poate rezolva neplăcerile şi durerile la coloană?

Dr. C.P. - Când discul intervertebral se umflă, iese dintre vertebre şi presează ramificaţiile nervoase, chirurgia spinală poate extrage cu un ac lichidul din discul dilatat și astfel el revine la dimensiunea normală şi la poziţia firească dintre vertebre. Tot în cazul unor discuri intervertebrale ieşite dintre vertebre intervenţia minim invazivă introduce printr-un ac o substanţă care restrânge discul. Facem o comparaţie cu „strângerea” albuşului unui ou când se pune în apă rece. Când discul nu este grav afectat putem folosi endoscopul, cu el  se repară discul, se rezolvă o ruptură a discului doar prin decuparea cu endoscopul a rupturii şi nu se recurge la bisturiu. Intervenind în acest fel cu endoscopul dispar şi durerile.

F.C. - Statisticile au arătat că în lume cele mai dese consultaţii se fac pentru durerile la spate. S-a subliniat şi că pacienţii intră în cabinetul medicului, se vaită de dureri de spate şi oftează, „aoleo, cred că am hernie de disc”. Nu cumva e un exces de diagnostic?

Dr. C.P. - Dacă durerile se limitează doar la zona mijlocului este vorba de lombago și de vină sunt muşchii vecini coloanei lombare. Dacă durerile coboară şi pe picior, diagnosticul este de lombosciatică, discul a ieşit dintre vertebre şi presează ramificaţiile nervoase. Dacă se pierde sensibilitatea la piciorul respectiv, apar fenomene de paralizie, suferindul nu mai controlează laba piciorului, nu mai stăpâneşte urinarea şi defecaţia, și se impune intervenţia de urgenţă, operaţie clasică asupra coloanei vertebrale. Durerile de coloană pot să se confunde cu durerile din colica renală. Dar durerile din lombosciatică nu dau ecou dureros în partea de jos a abdomenului şi nu apar modificări în urinare ca în cazul pietrelor la rinichi.

 

În cazurile de dureri în zona lombară se recomandă repausul la pat 2-3 zile, la nevoie cât persistă durerea. Se face tratament cu medicamente împotriva durerilor, cu medicamente antiinflamatoare şi cu medicamente de relaxare musculară, împotriva contracturilor musculare. Dacă durerile nu cedează, se apelează la un spital, se fac radiografii, eventual un RMN. Ca o completare a medicaţiei se recurge la şedinţe de recuperare, atât la kinoterapie, cât şi la fizioterapie. Florin Condurăţeanu

×