x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Duţă de la CNAS se joacă cu cifrele

Duţă de la CNAS se joacă cu cifrele

de Gabriela Antoniu    |    Gina Matei    |    23 Ian 2011   •   16:30

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a anunţat că de luni va începe un audit şi un control din partea Curţii de Conturi la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). În paralel, o acţiune similară va derula o comisie din CNAS.

PreşedinteleCNAS spune că sunt date potrivit cărora există diferenţe între numărul real de asiguraţi şi cel raportat pentru a fi introdus în special în sistemul informatic unic intergrat (SIUI). Astfel, până la introducerea SIUI, la CASMB apăreau 3.000.000 de asiguraţi, iar după introducerea sistemului informatic numărul a ajuns la 1.600.000. Sunt convins că aceste controale îi vor identifica pe responsabilii acestor lucruri şi eventualele tendinţe sau confirmări de la CASMB, a spus dr Lucian Duţă.

Acţiuni de control se vor desfăşura şi la 10-12 case judeţene de asigurări de sănătate. De remarcat că datele de care prevalează şeful CNAS sunt furnizate de celebrul sistem naţional informatic care a picat recent şi a dat peste cap activitatea caselor de sănătate generând cozi interminabile la ghişee.

În aceste condiţii se pune întrebarea cât sunt de credibile cifrele prezentate de şeful CNAS ? În plus, de ce e nevoie de acest control în condiţiile în care CNAS ar trebui să aibă o evidenţă a asiguraţilor din scriptele medicilor de familie şi dispune de date privind numărul total al cotizanţilor la sistemul asigurărilor de sănătate? Sunt doar 1,6 milioane de contribuabili?

×