x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Endocrinologia, în Congres la Cluj

Endocrinologia, în Congres la Cluj

de Magda Marincovici    |    03 Sep 2013   •   19:01
Endocrinologia, în Congres la Cluj
Sursa foto: Catalina Filip/Mediafax Foto

Prof. dr. Constantin Dumitrache: “A crescut frecvenţa cancerelor tiroidiene, 95%  dintre acestea sunt foliculare şi papilare cu rată de vindecare de 100%
M-am întâlnit cu prof. dr. Constantin Dumitrache, reputat specialist endocrinolog, pentru a mă documenta în legătură cu un eveniment medical. Şi am aflat că, între 4 şi 7 septembrie, la Cluj se derulează al VIII-lea Congres al Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România, sub patronajul Academiei de Ştiinţe Medicale, Institutului Naţional de Endocrinologie ”CI Parhon” şi UMF “Iuliu Haţeaganu” din Cluj. La acest eveniment participă între 300 şi 400 de specialişti din toată ţara şi are o tematică bogată ce face obiectul a peste 75 de lucrări din domeniul endocrinologiei. Acest congres oferă rezidenţilor posibilitatea de a participa fără achitarea unei taxe, ca în cazul altor evenimente similare, dar şi de a se afirma prin expunerea unor lucrări de specialitate.

Evident, nu puteam rata ocazia de a-l întreba pe  Profesor dacă patologia endocrină este în creştere, dacă este mai severă. Profesorul a confirmat că “patologia endocrină este în creştere din cauze multiple: creşterea speranţei de viaţă, alimentaţia dezechilibrată, poluarea mediului. Medicii depistează mai multe boli şi pentru că reţeaua endocrinologie s-a dezvoltat. Dacă în urmă cu 20 de ani aveam aproximativ 100 de endocrinologi, acum avem peste 500 de endocrinologi, ceea ce a mărit considerabil posibilitatea de depistare a bolilor endocrine. De asemenea, au crescut posibilităţile de investigaţii. În urmă cu 30 de ani, se efectuau investigaţii biologice: de exemplu, gonadotropii se făceau pe ovarul de şoarece. Se lua şoarecele, îi băgai urină de la bolnav şi te uitai cum creşte dimensiunea ovarului. La ora actuală, prin investigaţiile imunologice, vine kitul, bagi de dimineaţă 100 de probe şi la ora 10 ai rezultatele.  Şi acest lucru este posibil prin aparatura existentă în majoritatea oraşelor din ţară. În ultimii 30 de ani, se punea diagnosticul de tumoră hipofizară după radiografia de craniu, care putea să-mi arăte un contur hipofizar mărit. Şi se punea diagnosticul de adenom hipofizar. Dar nu se ştia ce este în acel contur. La ora actuală, prin tomografie, am posibilitatea de a vedea ce este în interiorul acelui contur. Ceea ce poate influenţa foarte mult diagnosticul. Şi aici  este şi o problemă de morală. Pentru că, gândiţi-vă, atunci la un diagnostic de adenom hipofizar se trecea imediat la rontgenterapie. Care nu omora pacientul, dar nici bine nu-i făcea”.
De regulă, domeniul acesta atât de vast al endocrinologiei e redus la glanda tiroidă.  “Pentru că -  spune Profesorul - tiroida este vizibilă, e mai la îndemână. Dar şi pentru că România a avut un procentaj foarte mare în guşă endemică, ca, de altfel, toate ţările vecine, din cauza deficitului de iod. Totuşi, patologia tiroidiană este mult mai restrânsă comparativă cu cea suprarenală sau gonadică”.
 Acum mai frecvente sunt tiroiditele autoiumune. “Adică, tiroida mea face ceva contra mea”, explică pe înţelesul tuturor aceste tiroidite prof. Dumitrache.

Am rostit un singur cuvânt-întrebare: Cancere? Şi răspunsul Profesorului a căzut greu: “Berechet”. Cancere tirodiene sunt cele mai frecvente. Dintre acestea, 95%  sunt cancere foliculare şi papilare. Şi mai rar, cancer medular. Important este că ambele forme – folicular şi papilar – sunt vindecabile 100%, chiar şi metastazele, deşi se ajunge mai rar în această situaţie, ne mai linişteşte Profesorul.

Şi, atenţie, la ce ne mai spune Profesorul. “Orice nodul tiroidian trebuie cercetat de un specialist. Ne putem da seama că avem un nodul, atunci cînd apar tulburări de înghiţit. Cât priveşte copiii,  maternităţile sunt obligate să facă nou-născuţilor TSH-ul pentru administrarea în cel mai scurt timp a tratamentului contra insuficienţei tiroidiene congenitale. Dacă un copil  e mult prea cuminte, prea curat, în sensul că este constipat, nu dă din mâini, nu ţipă, el trebuie dus rapid la medic. Este o vorbă: “nu e babă frumoasă şi copil cuminte”, care se potriveşte foarte bine aici. Copilul poate avea un un mixedem congenital, adică insuficienţă congenitală tiroidiană. În acest caz, dacă tratamentul nu se începe înainte ca pruncul să facă un an, el nu mai este recuperabil 100% din punct de vedere mental”.

Congresul care începe azi la Cluj este un prilej de a le spune endocrinologilor tineri o poveste adevărată. În octombrie 1963, venea la Institutul “CI Parhon”.  A venit ca “intern” şi s-a dus la prof. dr. Nae Gavrilescu, care are o statuie în curtea spitalului colentina, spunându-i că vrea să facă endocrinologie. A învăţat endocrinologie  de la Ştefan Milcu, Marcela Pitiş şi Barbu Ionescu. Este profesorul Constantin Dumitrache, care de 50 de ani,  vine zilnic la Institutul « CI Parhon ». 
 

×