x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Epidemie de obezitate în Europa. Dacă nu se iau măsuri rapide, vor fi ţări cu populaţii formate aproape 90% din graşi

Epidemie de obezitate în Europa. Dacă nu se iau măsuri rapide, vor fi ţări cu populaţii formate aproape 90% din graşi

de Magda Marincovici    |    23 Iul 2013   •   17:36
Epidemie de obezitate în Europa. Dacă nu se iau măsuri rapide, vor fi ţări cu populaţii formate aproape 90% din graşi

În absenţa unor măsuri urgente, în perspectiva anilor 2030, prevalenţa excesului de greutate corporală ar putea afecta aproximativ 90% din populaţia unor ţări europene, avertizează Biroul European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).  Conferinţa ministerială europeană a OMS, care a avut loc între 4-5 iulie la Viena, a fost consacrată nutriţiei şi bolilor netransmisibile. Miniştrii europeni ai sănătăţii participanţi la acest eveniment au făcut apel la o largă mobilizare în lupta contra obezităţii şi a alimentaţiei dezechilibrate. Deoarece obezitatea şi alimentaţia dezechilibrată sunt răspunzătoare de apariţia multor boli netransmisibile severe: afecţiuni cardiovasculare, diabet, cancer.

La deschiderea acestei conferinţe, directorul general al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, s-a adresat în mod special reprezentanţilor industriei alimentare. Ea le-a cerut tuturor actorilor implicaţi în industria alimentară să acţioneze în mod responsabil şi să-şi adapteze conţinutul produselor comercializate, astfel încât să contribuie în mod pozitiv la protejarea sănătăţii consumatorilor. Zsuzsanna Jakab le-a mai cerut acestora în mod special să se abţină de la a mai face reclamă la alimente bogate în grăsimi saturate şi trans, în zahăr şi sare, cu scopul de a-i atrage mai ales pe copii.
Din păcate, datele OMS arată că în regiunea europeană obezitatea progresează. În faţă acestui pericol, o preocupare specială o reprezintă supraponderalitatea şi obezitatea la copii.

Potrivit estimărilor OMS, o treime dintre copii şi jumătate din populaţia adultă suferă din cauza kilogramele în plus. Şase copii din zece, supraponderali înainte de pubertate, vor fi obezi la maturitate. Acest fenomen are consecinţe inclusiv în plan economic. Astfel, în unele ţări obezitatea reprezintă între 2% şi 7% din cheltuielile destinate îngrijirii sănătăţii , la care se adaugă costurile indirecte, mai mari, legate de scăderea productivităţii. “În absenţa unor măsuri, prevalenţa excesului ponderal va putea atinge 90% din populaţia unor ţări, în perspectiva anilor 2030, avertizează Biroul European al OMS.
Până la vârsta de 16 ani copilul este considerat obez dacă masa grasă depăşeşte cu mai mult de 20% valoarea de referinţă pentru vârstă şi sex, iar peste 16 ani diagnosticul de obezitate presupune o masă grasă mai mare de 25% din greutatea corporală la băieţi şi peste 32% la fete, explică dr. Carmen Simona Coşoveanu. Mulţi psihologi avertizează asupra amplorii obezităţii la copii, pe fondul alimentaţiei dezechilibrate, a abuzului de fast-food. Pentru stoparea acestui fenomen, mulţi medici şi psihologi sunt de părere că avem nevoie urgentă de un program naţional destinat prevenţiei obezităţii infantile. Conform unor date, aproximativ 25% dintre copiii din ţara noastră sunt supraponderali.

×
Subiecte în articol: obezi obezitate europa