x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Este iaurtul un remediu împotriva răcelilor?

Este iaurtul un remediu împotriva răcelilor?

24 Ian 2018   •   12:00
Este iaurtul un remediu împotriva răcelilor?

Iarna este momentul în care poți să te alegi cu o răceală enervantă. CNN ne sfătuiește să adăugăm iaurtul pe lista de alimente consumate ca remedii împotriva răcelii.

„Când vine vorba de iaurt în mod special, nu există prea multe cercetări care să indice că iaurtul reduce simptomele răcelii”, a spus Mickey Rubin, vice-președinte al cercetărilor privind nutriția de la National Dairy Council. „Sunt câteva componente în iaurt pe care le-am putea indica, în teorie, și care ar fi benefice”.

Spre exemplu, iaurtul este plin de probiotice, care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, potrivit unui dietician de la Spitalul Pediatric din Texas, Kris L. King.

Studiile concentrate pe probiotice au decoperit că acestea ajută la reducerea duratei și periodicității răcelilor. În orice caz, beneficiile specifice pot fi atribuite doar actualelor ramuri studiate – care nu exită în iaurturile obișnuite, potrivit lui Rubin. De exemplu, iaurturile obișnuite conțin Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus, două culturi care sunt integrate în procesul de producție al iaurtului, cunoscute sub numele de „culturi de pornire”. În timp ce acestea sunt bacterii benefice, nu sunt tocmai aceleași probiotice studiate, potrivit lui Rubin.

„Știm că iaurtul este o alegere alimentară nutritivă și mai știm că probioticele sunt benefice pentru sănătate, așa că includerea lor în orice plan de alimentație sănătoasă are sens, dar recomandarea lor pentru răceala comună ar fi prematură”, a mai spus Rubin.

Iaurtul mai conține un component care întărește sistemul imunitar: Zincul. Studiile au arătat că zincul reduce durata simptomelor răcelii, dar cantitatea de zinc necesară pentru astfel de beneficii – cel puțin 75 de miligrame – este mult mai mare decât cele două miligrame prezente într-o porție normală de iaurt.

Carbohidrații din iaurt asigură energie, importantă în recuperarea după o răceală, potrivit lui King. Un studiu recent al National Dairy Council, a decoperit că în momentul în care femeile consumă iaurt zilnic timp de nouă săptămâni, li se reduc mediatorii inflamatori din sânge – descoperirea sugerează un mecanism prin care iaurtul poate ajuta în lupta împotriva simptomelor răcelii.

„Răceala comună și simptomele sale sunt răspunsuri inflamatorii la un virus ... astfel că dacă iaurtul sau alte alimente reduc inflamația, poate însemna că sunt benefice, în teorie – însă trebuie să studiem mai mult pentru a fi siguri”, a mai spus Rubin.

Deși abilitățile iaurtului de a lupta împotriva răcelii sunt mai mult teoretice în acest moment, experții spun că nu există niciun motiv destul de bun pentru a nu alege iaurtul când avem de-a face cu simptome ale răcelii.

×
Subiecte în articol: iaurt raceli remedii raceala probiotice