x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Etichete mincinoase

0
Autor: Georgeta Licsandru 15 Ian 2008 - 00:00

Lectura etichetei este unica modalitatea de a afla ce mâncăm? La prima vedere, răspunsul poate fi afirmativ. Totuşi, nu este chiar aşa! Chiar dacă eticheta este unicul mijloc de a afla informaţii despre un aliment, asta nu înseamnă neapărat că acele informaţii sunt întotdeauna exacte.

Lectura etichetei este unica modalitatea de a afla ce mâncăm? La prima vedere, răspunsul poate fi afirmativ. Totuşi, nu este chiar aşa! Chiar dacă eticheta este unicul mijloc de a afla informaţii despre un aliment, asta nu înseamnă neapărat că acele informaţii sunt întotdeauna exacte. Etichetele ne mai păcălesc din când în când! Iar păcătoasele de E-uri se ascund în spatele unei denumiri care nu îi spune mare lucru consumatorului simplu. În ţara noastră nu există o reglementare clară care să îi oblige pe producători să scrie atât denumirea chimică a aditivilor alimentari folosiţi, cât şi codul numeric format din trei sau patru cifre. Iar cei mai mulţi dintre producători aleg să scrie doar denumirea chimică. Dacă pe eticheta unui produs din carne scrie doar acid glutamic, această denumire poate trece neobservată. Dacă însă alături de acid glutamic scrie şi E 620, semnalul de alarmă este tras. E posibil să nu ştim că E 620 poate provoca ameţeli, greţuri, dureri de cap, însă simpla menţionare pe etichetă a literei E ne dă de gândit. Acelaşi lucru poate fi spus despre biscuiţii pe eticheta cărora scrie doar acid benzoic sau benzoat de sodiu, doi conservanţi care pot fi la ori­ginea alergiilor înregistrate în rândul copiilor. Cu totul altfel ar sta lucrurile dacă pe etichetă ar scrie E 210 (acid benzoic) sau E 211 (benzoat de sodiu).

 

 

Atenţie la margarină!

Toată lumea ştie că margarina este periculoasă pentru sănătate. Încercaţi însă să găsiţi o etichetă pe care scrie clar margarină! Nu veţi da peste prea multe asemenea etichete. Încercaţi însă să identificaţi etichetele pe care sunt menţionate grăsimile vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate, denumirea sub care se ascunde margarina. De la maioneze şi până la unele sortimente de pâine, biscuiţi, produse de patiserie, bomboane, ciocolată, snacksuri, chipsuri sau pop-corn, toate conţin “grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate”. De asemenea, persoanele care au probleme cu tensiunea trebuie să citească cu atenţie etichetele alimentelor. În condiţiile în care doza zilnică recomandată de sare este de 5-6 grame, trebuie să avem grijă că există surse de sodiu pe care nu le conştientizăm ca atare. Supele instant, mezelurile, produsele din carne conţin pe lângă sare şi potenţiatori de aromă de tipul glutamaţilor, guani­laţilor care sunt şi ei o sursă de sodiu.

 

LISTA. “Eticheta unui aliment trebuie să cuprindă lista ingredientelor în ordine descres­cătoare – cel care se găseşte în cantitatea cea mai mare este primul, apoi lista aditivilor alimentari folosiţi, termenul de valabilitate, producătorul. Alimentele de import trebuie să aibă obligatoriu etichetă în limba română. De asemenea, produsele alimentare trebuie să aibă o etichetă nutriţională: valoa­rea calorică, cantitatea de carbohidraţi, proteine, de grăsimi”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Citeşte mai multe despre:   scrie,   lecturi zilnice

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Fibroza chistică şi chipul ei nevăzut. Ce este și cum se tratează?

Fibroza chistică şi chipul ei nevăzut. Ce este și cum se tratează?
65 de trandafiri este o formulă care pentru cei mai mulţi poate însemna împlinirea unei vârste, însă pentru câţiva copii, ea este doar un alt nume dat bolii care îi macină, fibroza chistică ....

Cei 5 pași pe care ar trebui să-i parcurgi dacă te-ai decis să slăbești

Cei 5 pași pe care ar trebui să-i parcurgi dacă te-ai decis să slăbești
Fie că vrei să dai jos 2-3 kg sau mult mai multe, este extrem de important să te gândești foarte bine înainte de a alege cura de slăbire pe care o vei urma și asta pentru că o dietă necorespunzătoare îi...

Ranitidina, interzisă temporar de la vânzare

Ranitidina, interzisă temporar de la vânzare
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea vânzării în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât cu administr...

Antibioticele trebuie luate la ore fixe

Antibioticele trebuie luate la ore fixe
În popor, există o anume minimalizare a regulilor pe care medicii le impun în administrarea medicamentelor. Pacienţii privesc în registru facil programul de înghiţire a pastilelor, programul de injecţii şi fac...

Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de stilul lor de viață și vor să trăiască sănătos

Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de stilul lor de viață și vor să trăiască sănătos
Jumătate dintre români consideră că nu au un stil de viaţă sănătos şi doresc să schimbe acest lucru, arată un sondaj online la care au participat 3.075 de respondenţi, desfăşurat în prima etapă a...

9 motive ca să consumi pătlăgele roșii

9 motive ca să consumi pătlăgele roșii
Roșiile se numără printre alimentele bogate din punct de vedere nutritiv care oferă și incredibile beneficii pentru sănătate, atunci când sunt consumate zilnic. Roșiile sunt bogate în vitaminele A, C, K, B6,...

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică
O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este „Evali”, o boală care în România este necunoscută, a declarat profesorul doctor Florin Mihălţan. Potrivit...

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou
La fiecare început de an, ne propunem să facem schimbări radicale în viaţa noastră. Vrem să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să citim mai mult, să obţinem o promovare, să câştigăm mai mult, să mergem în...

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață
Philips România SRL a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară a şapte modele de monitoare video pentru bebeluşi din gama Philips...
Serviciul de email marketing furnizat de