x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Exclusiv: Aplicaţia românească iPhone pentru detectarea cancerului de piele face valuri în presa internaţională.

Exclusiv: Aplicaţia românească iPhone pentru detectarea cancerului de piele face valuri în presa internaţională.

de Steluta Indrei    |    Robert Veress    |    29 Iun 2011   •   11:05

TechCrunch, Washington Post, Business Insider, Mobihealthnews sunt cateva dintre prestigioasele publicatii americane care relateaza cu uimire despre descoperirea unor romani, care au creat o aplicatie pentru telefoanele mobile Iphone, cu ajutorul careia se poate diagnostica aparitia melanomului – cea mai grava forma de cancer al pielii.

Dupa cum ne-a declarat Mircea Popa, unul dintre co-partenerii afacerii, aplicatia Skin Scan te poate scuti de un consult dermatologic optic: 'Aceasta aplicatie nu poate face miracole. Nu poate pune un diagnostic cert, fiindca asta e posibil doar dupa seturi de analize complicate. Insa, e creata pe principiul unei examinari vizuale a pielii, respectiv a alunitelor din piele'.

Utilzatorul trebuie sa fotografieze alunita, iar aplicatia utilizeaza un algoritm care poate stabili, dupa anumite caracteristici fizice, daca respectiva excercenta a pielii este sau nu de natura maligna. Daca exista riscul dezvoltarii unui melanom, utilizatorul este nu doar avertizat, ci i se indica si cabinetele dermatologice cele mai apropiate, unde i se poate confirma sau infirma diagnosticul pus de Skin Scan.

Cancerul de piele este cea mai intalnita forma de cancer. Milioane de oameni sufera de cancer de piele si sute de mii sunt rapusi, anual, de aceasta maladie. Potrivit cancer.net, doar in Statele Unite, si doar anul trecut, 68.130 de adulti au fost diagnosticati cu melanom, iar 8.700 au decedat din cauza acestei boli.

Si in Romania, campaniile anuale ale Societatii Romane de Dermatologie au relevat ca tot mai multi sunt cei care dezvolta o forma de cancer al pielii. Practic, dintre miile de persoane care s-au prezentat la consultatiile oferite, gratuit, de medici, in decursul campaniilor, peste 10% aveau melanom sau alta forma de cancer al pielii!

Medicii avertizeaza ca toti cei care au pe piele negi trebuie sa ii monitorizeze atent si sa se prezinte la un consult de specialitate, de indata ce observa o modificare in structura sau forma negilor. La fel, cei care au mai mult de 30 de alunite pe corp trebuie sa fie constienti ca sunt predispusi la dezoltarea unui melanom si sa urmeze cu strictete indicatiile specialistilor – in primul rand, sa evite, pe cat posibil, expunerea la soare si sa utilizeze creme solare cu factor inalt de protectie.

Gratie sistemului de geolocatie, se spera ca Skin Scan va putea produce un imens beneficiu public, prin realizarea unei harti a distributiei globale a melanomului. Este, probabil, unul dintre motivele pentru care realizatorii aplicatiei au primit un stimulent de 50.000 de euro din partea Seedmoney, pentru dezvoltarea Skin Scan. Un alt motiv este si faptul ca Victor Anastasiu, co-patron la Skin Scan SRL, lucreaza si pentru Seedmoney Romania. 'Este un conflict de interese, nu neg, dar sa stiti ca banii acestia nu se dau asa, pe ochi frumosi, cum se intampla in sectorul public', a declarat Anastasiu, pentru jurnalul.ro.

Skin Scan si a fost lansata de curand, la un cost de 5 dolari, putand fi descarcata de utilizatorii telefoanelor Iphone cu GPS incorporat (3G, 3GS si 4G) avand ultima versiune de software (OS4).

'La crearea acestui soft au contribuit medicii dermatologi Dana Popoiu si Kostas Koutsioukis, algoritmul matematic fiind creat de Mihai Tanase, absolvent Computer Science' spune Victor Anastasiu.

Ca si Dana Popoiu, Kostas Koutsioukis lucreaza la un cabinet particular de dermatologie din Bucuresti si este membru al Academiei Americane de Dermatologie.

×
Subiecte în articol: iphone 3g s cancer de piele skin scan