x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Există şi intervenţii mai delicate în varice

Există şi intervenţii mai delicate în varice

de Florin Condurateanu    |    10 Aug 2017   •   21:10
Există şi intervenţii mai delicate în varice
Sursa foto: TongRo Images Inc/Getty Images/TongRo Images RF

Varicele sunt nişte vene vineţii, groase, ca nişte şerpi urâţi apăruţi pe picioarele femeilor, dar şi ale bărbaţilor. Aceste vene dizgraţioase urâţesc picioarele femeilor şi ele suferă neputând să mai poarte o fustă scurtă, un costum de baie la plajă. Varicele nu influenţează în rău doar picioarele, dar ele aduc şi complicaţii, cel mai de temut fiind ulcerul varicos cu răni ce nu se închid nici după 15 ani.

 

Varicele apar la picioare pe circuitul de întoarcere a sângelui spre inimă şi plămâni în vederea reîncărcării cu oxigen. Apoi, sângele cu oxigen şi nutrienţi este împins de inimă prin artere pentru irigarea tuturor ţesuturilor. Sângele se recirculă prin sistemul venelor, muşchii picioarelor prin lucrarea lor presează pe vene şi împing sângele spre reîncărcare. Unii oameni au un defect din naştere pe aceste vene ale picioarelor, le lipsesc sau nu închid bine acele supape menite să nu lase sângele să meargă decât spre inimă. Aceste valve, ca nişte cuiburi de rândunică, nu se închid bine şi sângele vine anormal în jos şi bălteşte în venele picioarelor. Aşa apar varicele pline cu sânge băltit. Acest sânge din varice este scos din circuitul venos şi se îmbogăţeşte în toxine, aşa se colorează în vineţiu venele varicoase. Chirurgii susţin că intervenţia medicinii în boala varicoasă este doar o extragere a venei umflate cu sânge băltit. Operaţia se numeşte striping, se smulge vena varicoasă cu o sondă ca un cârlig ce pare că întoarce pe dos un deget de mănuşă. Operaţia aceasta clasică de striping este sângeroasă, prin smulgerea venei varicoase se rup şi conexiunile cu vasele de sânge vecine, cu vasele de limfă. Au apărut şi alte procedee împotriva varicelor: sclerozarea, “veştejirea” lor cu substanţe chimice, sau tratarea şi “uscarea” lor cu laser. Se intervine şi cu abur bolborosind. Doctorul Horaţiu Angelescu a brevetat o metodă chirurgicală mai delicată, fără sângerări masive. În procedeul Angelescu se fac incizii mici din loc în loc pe varice şi se scot fragmentele de venă bolnavă pe bucăţi. Pacientul operat astfel nu se internează şi pleacă pe picioarele lui.

 

Cea mai temută complicaţie a varicelor este ulcerul varicos. Apare o rană ce nu se mai închide, care supurează, se infectează, îl chinuie teribil pe suferind. Cel cu ulcer varicos trebuie să-şi bandajeze în fiecare zi rana, are necazuri la îmbrăcarea picioarelor cu pantaloni sau ciorapi.

×
Subiecte în articol: varice