x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Faceţi curat în organism!

Faceţi curat în organism!

de Magda Colgiu    |    05 Ian 2010   •   00:00
Faceţi curat în organism!
Sursa foto: /STOCKXPERT

Sărbătorile de iarnă sunt asociate cu un consum considerabil de preparate tradiţionale: fripturi, cârnaţi, tobă, lebăr, caltaboşi, salate cu maioneză, dulciuri cât cuprinde.

Fie preparate în casă, fie achiziţionate din supermarketuri, aceste produse îşi pun amprenta asupra organismului. Cum să scăpăm de toxinele care ajung în organism prin aceste preparate ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

SIMPTOME
Chiar dacă un organism intoxicat nu se manifestă dureros, există câteva simptome la care trebuie să fiţi atenţi. Astfel, dacă aveţi depuneri pe limbă, un miros neplăcut al gurii, dureri de cap, ameţeli, somnolenţă, apatie, oboseală inexplicabilă, un tonus scăzut, sunteţi iritat sau aveţi probleme digestive (constipaţie sau diaree), organismul vă atrage atenţia că nivelul toxinelor este mare.

De asemenea, un păr tern, un ten cenuşiu şi unghii care se exfoliază pot fi semne că în corp sunt prea multe "deşeuri" care trebuie îndepărtate. "Din păcate, mulţi dintre noi nu mai acordă atenţie semnelor date de organism", spune specialistul. Li se pare normal să fie obosiţi (dau vina pe un job solicitant), să aibă tenul tern sau părul nestrălucitor (acuză poluarea), însă lucrurile nu sunt chiar aşa.

Detoxificarea este un termen ce presupune un ansamblu de procese biologice prin care un organism neutralizează şi elimină produsele toxice rezultate din diversele metabolisme.

FĂRĂ CARNE
Profesorul Mencinicopschi recomandă că, acum, după Sărbători, din regimul alimentar trebuie exclusă carnea. "Legumele şi fructele crude, lichidele şi produsele naturiste ar trebui să nu lipsească de la nici o masă", spune profesorul. Eficienţa regimului alimentar creşte dacă dieta este însoţită de mişcare. Exerciţiile fizice, mersul alert stimulează sistemul cardiovascular şi procesele metabolice, intensificând funcţiile naturale de
depurare.

DE LA MIC LA MARE
Curele de detoxificare sunt recomandate tuturor, de la copii la bătrâni, inclusiv suferinzilor, însă în cazul acestora doar sub supravegherea medicului.
Profesorul precizează că, în cazul copiilor, doar după vârstele de 3-5 ani, ei pot urma un regim de detoxifiere, mai ales că ei nu au contenit să ronţăie dulciuri în perioada Crăciunului.

Avem şansa de a înlătura toxinele, dacă vom apela la produse care au ca scop tocmai detoxificarea.
O categorie specială o reprezintă persoanele care urmează anumite tratamente medicale. Aceste persoane trebuie să manifeste mare atenţie, deoarece produsele de detoxificare pot interfera cu unele medicamentele.

ALIMENTELE RECOMANDATE
Profesorul Mencinicopschi recomandă ca fripturile, cârnaţii, toba, caltaboşii şi alte preparate "grele" să fie înlocuite cu cât mai multe fructe şi legume crude, cu fructe uscate, cu cereale integrale, alune sau seminţe (neprăjite şi nesărate). De asemenea, cel puţin temporar, zahărul trebuie înlocuit cu miere. Atenţie! Mierea nu trebuie să fie preparată termic şi nici adăugată în băuturile fierbinţi. Renunţaţi la obişnuita cafea de dimineaţă în favoarea unei căni cu ceai verde, care are aceleaşi efecte energizante.

La micul dejun sau la gustările dintre mese mezelurile ar trebui să dispară. Locul lor trebuie luat de lactate: sana, chefir, iaurturi naturale, fără fructe.

MEMORIE DE ELEFANT
Conform unui studiu german, reducerea aportului caloric poate îmbunătăţi memoria persoanelor în vârstă. Studiile pe animale "bâtrâne" au arătat că o dietă săracă în calorii şi bogată în acizi graşi nesaturaţi - ce se găsesc în uleiul de măsline şi peşte - este benefică sistemului cerebral, în special pentru îmbunătăţirea memoriei. Concluziile acestui studiu ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi strategii de prevenţie şi tratament în scopul menţinerii sănătăţii cognitive la vârste înaintate, spun oamenii de ştiinţă germani.

AVERTISMENT
Nu vă speriaţi dacă în primele zile de regim veţi avea senzaţii neplăcute: iritaţii ale pielii, dureri de cap, greaţă. Sunt semne că organismul reacţionează la măsurile pe care le luaţi. După câteva zile, vă veţi simţi foarte bine.

LICHIDE MULTE
Apa plată are un rol esenţial în dieta celor care vor să scape de toxinele din organism. De aceea, ei trebuie să bea cel puţin doi litri de apă plată pe zi, cu înghiţituri mici, la intervale de aproximativ un sfert de oră.

PERIODICITATE
Organismul ar trebui detoxifiat nu doar după Sărbători, ci la sfârşitul fiecărui anotimp. Pentru eliminarea toxinelor, regimul trebuie aplicat 7-20 de zile. Dacă dietele sunt urmate o perioadă mai mare, ele pot provoca anemii severe.

×
Subiecte în articol: recomandări