x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Falnicul Mihai, falnicul Amza

Falnicul Mihai, falnicul Amza

de Florin Condurateanu    |    08 Dec 2007   •   00:00

Să nu-i fie de deochi de viaţă!

"Cănd le-am comunicat hotărărea mea de a-l distribui in rolul lui Decebal pe Amza Pela, o serie de şefi s-au strămbat. In filmul despre Tudor Vladimirescu, Amza il jucase pe trădător, la fel in Haiducii, Amza interpretase tot rolul trădătorului.

"Cănd le-am comunicat hotărărea mea de a-l distribui in rolul lui Decebal pe Amza Pela, o serie de şefi s-au strămbat. In filmul despre Tudor Vladimirescu, Amza il jucase pe trădător, la fel in Haiducii, Amza interpretase tot rolul trădătorului. N-am făcut nici o jumătate de pas inapoi şi s-a dovedit că Amza a creat un extraordinar Decebal. Cei care obiectaseră cărteau că Amza jucase pănă atunci numai roluri negative. La fel am creat nedumerire cănd am anunţat că Mihai Viteazu va fi Amza Pelea. Existaseră prin cercurile de partid peste 120 de variante pentru rolul lui Mihai. Bine am făcut că Mihai a fost jucat de Amza. Am renunţat eu la rolul lui Mihai şi bine am făcut, deşi o serie de scene fuseseră filmate cu mine in rolul Voievodului". Tulburătoare este destăinuirea regizorului de succes Sergiu Nicolaescu.

Intr-adevăr, Amza a fost majestuos in rolul lui Mihai. Voievod pe care Sergiu Nicolaescu il preţuieşte cel mai mult din istoria romănească. "Să nu uităm că la acea vreme Mihai a infăptuit aici o unire care nu se mai intămplase in Europa. M-au ciupit o serie de istorici afirmănd veninos că Mihai nu a vizat Unirea, că aşa s-au petrecut lucrurile. Le-am inchis gura cu următorul argument: inainte de a uni cele trei state romăneşti, Mihai a chemat un făcător de insemne de heraldică şi i-a dat comanda să facă o stemă cu cele trei ţări romăneşti unite intr-o singură emblemă. El in felul acesta anticipa lucrarea lui de a uni cele trei ţări romăneşti. Şi apoi, cum poţi să negi fraza rămasă din acele vremuri "Aceasta-i pohta ce-am pohtit!", rostire tunătoare a voievodului intregirii. In şase ani Mihai a infăptuit ce apoi sute de ani generaţii şi generaţii n-au reuşit să reconstituie. Stau şi mă găndesc uneori cu uimire de rapiditatea cu care se mişca Mihai, parcurgea mii de kilometri pe cal cu o viteză de parcă avea avion personal". Atunci cănd s-a retras din rolul lui Mihai Viteazu, lăsăndu-l pe Amza să-şi pună cuşma Viteazului, Sergiu Nicolaescu s-a autodistribuit in rolul lui Selim, conducător de armată otomană. In timpul filmărilor a căzut de pe cal şi şi-a fracturat braţul. A doua zi a filmat un atac de cavalerie al turcilor şi in fruntea cavaleriei otomane Sergiu Nicolaescu comanda atacul cu paloşul legat cu sărme de măna infăşurată in ghips. Cu ani in urmă realizam un interviu cu Sergiu Nicolaescu. Se destăinuia că ţelul lui este de a face filme din marile pagini ale istoriei romăneşti. Şi aşa s-a făptuit, a realizat "Dacii", "Mircea", "Mihai", "Războiul de Independenţă din ’77", "Bătăliile de la Mărăşeşti", "Noi cei din linia intăI" (al doilea război mondial), "Oglinda" etc. Işi descifra inima Sergiu Nicolaescu "Mi-am iubit foarte mult mama şi ţara. Mama luptase ca cercetaş in 1914 pe Jiu. Cănd mă adormea legănăndu-mă la piept imi cănta căntece patriotice". Să nu se mai mire unii fandosindu-se că americanii işi invaţă copiii incă de la doi ani imnul Statelor Unite.

×