x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Farmacia de acasa

Farmacia de acasa

07 Mar 2005   •   00:00

MEDICUL DE FAMILIE

GEORGETA LICSANDRU

Nu este casa in care sa nu existe cateva tablete de aspirina, paracetamol, antinevralgic sau algocalmin… In caz de necesitate, fiecare familie ar trebui sa aiba in casa unele medicamente impotriva febrei, durerilor de gat, durerilor de cap. Dar si medicamente indicate diferitelor boli care pot aparea intr-o familie. Asa-numitul dulapior cu medicamente trebuie sa fie asezat intr-un loc ferit de caldura si umezeala, cum de altfel este recomandata pastrarea oricarui medicament.

Farmacia de acasa trebuie sa cuprinda medicamente uzuale, a caror intrebuintare sa fie cunoscuta. Astfel, in dulapiorul cu medicamente trebuie sa avem unele analgezice si antipiretice (preparate impotriva durerii si a febrei atat pentru adulti, cat si pentru copii), picaturi pentru nas, medicamente impotriva durerilor de stomac (antiacide), impotriva constipatiei (laxative), medicamente impotriva diareei, impotriva senzatiilor de greata si a varsaturilor, unguente pentru arsuri usoare. In farmacia de acasa ar trebui sa existe de asemenea carmol sau spirt pentru frectionari in cazul starilor febrile. In cazul copiilor, impotriva febrei este recomandat otetul aromat, care prezinta avantajul ca nu irita pielea. Tot in dulapiorul cu medicamente ar trebui sa existe si unele ceaiuri (musetel, menta, macese etc.).

Obligatoriu, un termometru

"In orice casa si in special in cele in care sunt copii trebuie sa existe un termometru. O mama trebuie sa stie cand copilul are febra, ce valoare are febra, in cat timp scade dupa administrarea unui medicament. Pentru copii, cele mai bune solutii pentru reducerea febrei sunt supozitoarele, desi acum se folosesc mai mult siropurile antipiretice", precizeaza medicul primar medicina de familie Adela Osaci, de la Centrul de Diagnostic si Tratament Titan. In familiile cu copii trebuie sa existe de asemenea un unguent pentru cucuie, vanatai (lasonil). Acesta se aplica pe zonele lovite de doua ori pe zi, iar in doua-trei zile hematomul dispare. Este foarte important ca parintii sa cunoasca modul de administrare a medicamentelor la copii, pentru ca dozarea necorespunzatoare sau la momente nepotrivite poate avea consecinte neplacute pentru cei mici.

Pe langa medicamente, trusa medicala de acasa trebuie sa mai cuprinda substante dezinfectante (apa oxigenata, rivanol, spirt, iod). Pentru dezinfectarea plagilor se foloseste apa oxigenata, nu spirtul. De asemenea, trebuie sa existe comprese sterile, leucoplast, vata. Acestea se folosesc numai dupa dezinfectarea atenta a regiunii afectate. Daca substantele dezinfectante lipsesc din mica farmacie de acasa, locul ranit se spala cu apa si sapun si doar dupa aceea se bandajeaza.

SFATUL MEDICULUI
Pentru tuse ar trebui sa avem in casa ceai de cimbrisor, iar in cazul virozelor respiratorii, pentru inhalatii sau gargara - ceai de musetel.
De asemenea, in functie de tulburarile fiecarui membru al familiei, in casa ar trebui sa mai avem unele ceaiuri diuretice (soc, macese, cozi de cirese), pentru tulburari ale bilei - ceaiul de rostopasca. "O banala viroza respiratorie se trateaza foarte bine acasa, cu ceaiuri. Remedii naturiste foarte eficiente impotriva tusei sunt ceaiul din coji de nuca si foi de ceapa, indulcit cu miere, sau siropul de ridiche neagra", ne sfatuieste medicul Adela Osaci.

ANTIBIOTICE. Acestea nu trebuie pastrate in dulapiorul cu medicamente. Tratamentul cu antibiotice se face doar la sfatul medicului. "Tratamentul intempestiv cu antibiotice recomandate de farmacist nu este indicat. Exista foarte multe cazuri de copii cu imunitate scazuta din cauza antibioticelor. Medicamentele de acum sunt foarte tari, insa de multe ori copiii nu mai raspund la acest tratament", afirma medicul Adela Osaci.

DOZA CORECTA. In urma unor studii s-a demonstrat ca 70% dintre parinti au probleme in a respecta doza de medicamente care trebuie administrate copiilor. Cercetatorii de la Universitatea Atlanta (SUA) au descoperit ca doar 43% dintre subiectii care au copii in ingrijire le administreaza acestora doza corecta de medicament. Cercetatorii americani au mai aratat ca 13% dintre parinti nimeresc doza corecta din greseala.

RIVANOL. Studiile au demonstrat ca rivanolul provoaca aparitia puroiului, de aceea nu trebuie folosit pentru dezinfectarea ranilor. Rivanolul diluat insa este foarte bun pentru gargara in cazul gatului inflamat. Potrivit medicului Adela Osaci, "iodul ar fi ideal pentru dezinfectarea ranilor, insa este o operatiune destul de dureroasa, de aceea este folosit mai mult in spitale".

MIGRENA. Un grup de cercetatori din Canada, Spania si Marea Britanie au aratat ca persoanele predispuse acceselor de migrena prezinta un risc mai mare de a suferi un infarct decat celelalte. De asemenea, femeile cu migrene frecvente, pe fondul administrarii orale a contraceptivelor, prezinta un risc de opt ori mai mare decat celelalte de a face infarct. Accesele de migrena provoaca tulburari ale circulatiei cerebrale, aceasta fiind si legatura dintre migrena si infarct.

STATISTICI. Potrivit datelor oferite de Societatea Americana de Oncologie, in anul 2005, numai in Statele Unite vor deceda din cauza cancerului 295.000 de barbati si 275.000 de femei. In 2005 vor fi de asemenea diagnosticate mai mult de 710.000 de noi cazuri de afectiuni oncologice la barbati si 662.000 la femei. Cele mai multe victime vor face cancerul pulmonar, cancerul de prostata si cel mamar. Oncologii americani afirma ca un vaccin impotriva cancerului, care sa intareasca sistemul imunitar, ar putea sa prelungeasca viata unor persoane. Cercetatorii incearca crearea unor asemenea preparate de cativa ani, insa rezultatele se lasa asteptate.

TELEVIZOR. Ulm Manfred Spitzer, un neurolog german, a descoperit o legatura stransa intre timpul pe care pacientii sai il petrec in fata televizorului si obezitate, hipertensiune, diabet si nivelul ridicat al colesterolului. "Persoanele atrase de televizor nu au timp sa faca miscare in general, se obisnuiesc sa manance in fata ecranului, ceea ce dauneaza sanatatii", afirma acesta. Potrivit statisticilor, anual, in Germania, 20.000 de pasionati ai micului ecran mor din cauza bolilor provocate de traiul sedentar.
×
Subiecte în articol: copii impotriva medicamente