x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Farmacia din stup

Farmacia din stup

24 Ian 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE

CAMELIA TANASA - inginer chimist, specialist in biotehnologie

Polenul este ceea ce specialistii in nutritie numesc un aliment natural ideal, fiind un produs deosebit de complex si cu o valoare nutritiva extrem de ridicata.

Compozitie

In medie, polenul contine 35% proteine, 55% carbohidrati, 2% acizi grasi si 3% minerale si vitamine. Este deosebit de bogat in vitaminele din complexul B (in special B12) alaturi de A, C, D si E, iar din clasa mineralelor cele mai mari concentratii le inregistreaza: K, Ca, Mg, Fe si Zn, acesta din urma fiind mai rar intalnit in alimentatia cotidiana. Cu exceptia semintelor de dovleac, restul vegetalelor curente nu contine cantitati semnificative din acest microelement. El contine de asemenea cantitati semnificative de lecitina, beta-caroten si seleniu. Sintetizand, este suficient de elocvent sa mentionam ca el contine 22 de aminoacizi, 27 de minerale si aproximativ 5.000 de enzime si coenzime. Aceasta combinatie de elemente il face sa fie si o sursa excelenta de antioxidanti.

Recomandari

Anotimpul rece aduce gripe, raceli sau simple guturaiuri, dureri reumatice si, bineinteles, o nevoie sporita de vitamine si minerale pentru a compensa lipsa legumelor si fructelor de peste vara. Dintre produsele stupului, polenul ofera rezultate remarcabile in afectiunile de sezon. De altfel, polenul este unul dintre cele mai vechi remedii utilizate. A fost nevoie de mai mult de un mileniu pentru ca specialistii sa ii recunoasca proprietatile binefacatoare, sa redescopere ceea ce stramosii nostri cunosteau despre proprietatile lui miraculoase.

Studii recente au dovedit capacitatea polenului de a stimula refacerea mai rapida a organismului dupa tratamente radiative, boli infectioase sau in cazul tulburarilor de somn. Ca tonic general sau ca supliment alimentar in sezonul rece in stari de oboseala usoare sau ca adjuvant la tratamentul antireumatic sunt suficiente trei lingurite pe zi, cate una dupa fiecare masa principala sau intre ele, timp de 15-20 de zile. Daca suferim sau am suferit de afectiuni hepatice recent sau avem tulburari frecvente de somn, doza poate creste la 4-6 lingurite pe zi, minimum 30 de zile, ideal 2-3 luni. Copiii sub trei ani, diabeticii si suferinzii de hipertrofie de prostata nu trebuie sa apeleze la acest tratament. Toti ceilalti il pot utiliza cu incredere.

IMUNITATE
Polenul are un rol major in cresterea imunitatii organismului si este extrem de eficient in cazul anemiilor, starilor de stres si de oboseala cronica si in intreaga gama de afectiuni hepatice, fiind un regenerator hepatic apreciat pretutindeni. Este util celor de varsta a treia, asigurandu-le surplusul de vitamine si minerale necesar si ajutand la ameliorarea si prevenirea problemelor reumatismale specifice concomitent cu cresterea imunitatii organismului si reglarea tranzitului intestinal.
×