x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fentează diabetul cu trucuri simple

Fentează diabetul cu trucuri simple

de Sînziana Stancu    |    19 Noi 2011   •   21:00
Fentează diabetul cu trucuri simple

O boala complicata ce afecteaza tot mai mult populatia globului, in special pe cea din tarile dezvoltate, ar putea fi evitata prin cateva "retete" inedite de alimentatie si stil de viata, descoperite de cercetatorii americani.

Un studiu al specialistilor de la Universitatea Arizona a demonstrat ca bolnavii de diabet de tip 2 sau alta forma rezistenta la insulina au reusit sa reduca simtitor nivelul de zahar in sange inghitind doua linguri cu otet inainte de a consuma un meniu bogat in glucide. Secretul consta in faptul ca acidul acetic continut in otet are aproape acelasi efect ca si unele medicamente impotriva diabetului, facand astfel sa scada nivelul zaharului din sange. Nu este neaparat nevoie sa consumati otetul ca atare, ci mai degraba amestecat intr-o salata de cruditati, asezonata in felul urmator: trei linguri cu otet, doua linguri cu ulei de in, trei linguri cu iaurt, o lingurita cu miere, sare si piper dupa gust, dupa reteta specialistilor ame­ri­cani. Dupa o asemenea salata, puteti consuma un meniu italian pe baza de paste sau chiar o pizza.

O cafea neagra tine si ea la distanta diabetul de tip 2. Specialistii de la Harvard, care au constatat ca persoanele care obisnuiau sa consume aproximativ sase cesti cu cafea neagra pe zi (cesti, nu cani!) au redus riscul aparitiei diabetului cu 54%. Explicatia acestei "minuni" este aceea ca potasiul, magneziul si antioxidantii din cafea ajuta celulele organismului sa absoarba zaharul. In plus, cafeina are efect de revigorare a organismului.

Un alt truc este somnul de noapte de peste sase ore. Studii anterioare au demonstrat ca persoanele private de somnul nocturn – fie ca nu dorm suficient, fie ca nu au un somn bun – risca sa faca hipertensiune. Acum, specialistii americani au constatat ca persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte prezinta risc dublu de a se imbolnavi de diabet de tip 2. Privarea de somn perturba sistemul nervos, care intra in stare de alerta constanta. Aceasta stare duce la perturbarea functionarii hormonilor care regleaza nivelul de zahar in sange.

Meniurile vegetale constituie o alta "bariera" in calea aparitiei diabetului de tip 2. In studiul lor, cercetatorii au constatat ca femeile care obisnuiau sa manance carne de cel putin cinci ori pe saptamana prezentau un risc de aproximativ 30% de a se imbolnavi de diabet, comparativ cu cele care au consumat carne o data sau cel mult de doua ori pe saptamana. Specialistii cred ca de vina este colesterolul continut in carne, mai ales in cea rosie, pentru riscul crescut de diabet.

×
Subiecte în articol: diabet