x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Florin Zamfirescu: "Muza vine într-un moment, dar trebuie să-i pregăteşti zilnic terenul cu multă transpiraţie"

Florin Zamfirescu: "Muza vine într-un moment, dar trebuie să-i pregăteşti zilnic terenul cu multă transpiraţie"

de Florin Condurateanu    |    10 Sep 2010   •   00:00

Familia maestrului Florin Zamfirescu se poate numi o trupă de teatru, soţia este actriţa Cătălina Mustaţă, fiica Ştefana Samfira - actriţă şi asistentă universitară la o clasă de la Universitatea naţională de artă teatrală şi cinematografică, fiul, Vlad Zamfirescu - actor în plină formă de teatru şi seriale de televiziune. "Nu sunt copiii şi soţia mea, ci colegii mei.

Bineînţeles că acasă discutăm tot teatru. Chiar acum am jucat în rol de tată al lui Vlad într-un serial de televiziune HBO România, cu Marcel Iureş în rol principal. Mă bucur că a reînviat teatrul la televiziune, am filmat o piesă şi Cătălina, soţia mea, urmează să joace într-o altă piesă tv. Dar noi, familia, suntem la unison şi în unele acţiuni pentru a pune la dispoziţia tinerelor talente a unei trambuline. Împreună cu soţia mea am înfiinţat Fundaţia de lansare a tinerelor talente, să nu mai fie absolvenţii de Teatru lăsaţi de izbelişte, să nu aibă unde juca. Absolvă şi anul acesta circa 200 de actori tineri, iar teatrele desfiinţează posturi. Împreună cu Cătălina, nevasta mea, lansăm la 9 octombrie primul spectacol de Dickens, cu 17 tineri actori la Odeon, apoi încă o premieră cu absolvenţii.

Vom organiza şi cursuri gratuite de actorie pentru admiterea la facultăţile de teatru. Am pornit în naşterea acestei fundaţii de la o idee nepecuniară la o dorinţă de ajutorare a tinerelor talente fără să vizăm vreun câştig financiar, să lăsăm ceva în urma noastră." Fiica nu se dezice de gândurile cu zbor de vulturi ale familiei. Ştefana Samfira: "Am pornit de la o nebunie, fiind chemată ca profesoară de dicţie la Şcoala de televiziune înfiinţată de Vlad Ionescu de la Antena 1, organizăm o şcoală de actorie de film, intenţionez în spectacole să chemăm şi actori de prestigiu, pentru ca tinerii să crească lângă cei consacraţi. De exemplu, vreau să-l conving pe tata, atât de respectat de studenţii de la Universitate, care-l numesc Z, vine domnul Z".

Glumeşte Cătălina Mustaţă: "Actorul e ca vinul, devine mai preţios cu cât se învecheşte, tinde chiar spre coniac. Florin a râs când a spus că l-am vrăjit cu ochii mei de viperă, când mă înfurii ochii mei sunt verzi, când mi-e bine devin albaştri. Florin mai spune că e înconjurat de scorpioance, mama lui, sora Raluca - actriţă la Ploieşti, eu, Ştefana, iar el e Berbec". Cum e viaţa asta de su-cită, Florin Zamfirescu, cel care a creat fundaţia de lansare a tinerilor actori, punând la temelie numai generozitate, fără nici o intenţie de câştig financiar, a avut mare succes cu rolul tiranicului om de afaceri Dumbravă, împătimit de succes bănesc:

"Când am conceput rolul, mi-am pus în gând că am un cont uriaş în bancă, mergeam pe stradă şi mă convingeam că pot să dărâm un bloc dacă am poftă. Mă întrebaţi dacă actorul trebuie să fie perceput de public şi în halat de baie şi papuci. Maeştrii mei ziceau că să nu cumva să ne vadă oamenii cu sacoşe cu varză de pus la murat. Precizez la subiectul pe care-l ridicaţi, actorul nu trebuie să intervină la scriitura autorului, nici în concepţia regizorului, el trebuie să pună doar sensibilitatea lui. Vă demonstrez că spun Bună ziua în zeci de nuanţe, în zeci de interpretări. Uriaşul actor Ştefan Mihăilescu Brăila ne spunea: «Pe scenă te uiţi la mine şi spui rolul, reciţi chiar şi cartea de telefon, când ieşi din spectacole strâmbi că piesa a fost proastă»".

×
Subiecte în articol: pagina de suflete