x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gazul care alungă frica de dentist

Gazul care alungă frica de dentist

19 Noi 2015   •   09:34
Gazul care alungă frica de dentist

Sunt mulți cei care se gândesc la vizita la dentist cu un sentiment de neliniște. Iar pentru alții, doar gândul că se vor așeza pe scaunul stomatologului le dă fiori reci pe șira spină­rii. Totuși, există o tehnică specială de anestezie care poate chiar să aducă zâmbetul pe fața celui care merge la dentist.

Stai pe scaunul din cabinetul stomatologic, respiri câteva minute printr-o mască specială, conectată la un aparat cu tot felul de reglaje, apoi te simți mai relaxat decât într-un șezlong. Așa se întâmplă când recurgi la inha­losedare pentru a scăpa de frica de dentist înaintea unui trata­ment, susține specialistul Clinicii 3D Dental, dr. Dana Caranovic.

Explicată ca în manual, inhalo­sedarea este o metodă modernă care îi ajută pe pacienți să scape de anxietatea produsă de trata­mentele stomatologice. Pe înțe­lesul tuturor, inspirarea gazului ilariant amestecat cu oxigen alungă orice urmă de frică de medicul dentist și de aparatele din cabinet și îi face pe pacienți să zâmbească. „Procedura este neinvazivă și se reali­zează prin intermediul unei măști speciale, de unică folosință, conectată la un aparat de inhalosedare cu protoxid de azot și oxigen. Efectul se produce foarte rapid. În 20 de secunde gazul acționează la nivelul creierului și în 2-3 minute se instalează relaxarea și analgezia. Starea de sedare poate fi controlată constant în funcție de complexitatea tratamentului dentar, iar efectul dispare imediat după întreruperea administrării”, a explicat dr. Dana Caranovic, specialist în stomatologie generală. Interesant este că pacientul este perfect conștient de ce i se ilariant medicinal, pur și simplu nu mai simte nici urmă de teamă și, oricum, nu simte durerea. Apoi relaxarea se instalează ușor, inse­sizabil, pentru că gazul nu miroase, până când devii conștient că te cuprinde o moleșală generală. Îți simți brațele și picioa­rele grele, îți amorțește ușor maxilarul și, când aproape ți se închid ochii, parcă simți și ușoare furnicături în vârful degetelor de la mâini. Te simți atât de bine, încât, pe moment, regreți că s-a încheiat tratamentul.
Revii însă rapid cu picioarele pe pământ, cât să-i poți lăsa locul următorului pacient și te miri că a dispărut mirajul. Rămâi însă relaxat pe tot parcursul zilei și nu te mai ener­vează nimic: nici agitația șefului, nici aglomeraț ia din trafic - poți pleca de la cabinet cu mașina, după ce îți revii, pentru că gazul nu afectează capacitatea de a conduce autovehicule.

×
Subiecte în articol: dentist stomatolog