x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gh. Marinescu, medicul-savant

Gh. Marinescu, medicul-savant

07 Feb 2006   •   00:00
ISTORIA MEDICINEI
Ca student al Facultatii de Medicina din Bucuresti, incepand cu anul 1882, Gheorghe Marinescu a fost mai intai intern al Spitalului Brancovenesc. A intrat in invatamantul universitar ca preparator in laboratorul de histologie al profesorului Petrini-Galati. A devenit apoi asistent la Institutul de Anatomie Patologica si Bacteriologie al lui Victor Babes. In 1889, Marinescu pleaca la studii la Paris, unde lucreaza in clinica lui J.H. Charcot de la Spitalul Salp...tri"re. "Ca student la Paris, Marinescu a descoperit placile senile (una din leziunile specifice din dementa Alzheimer) si a facut legatura intre tumora de hipofiza si acromegalie (afectiune caracterizata prin hipertrofia mainilor, picioarelor, capului). A deschis astfel drumul cercetarilor despre hipofiza, intr-o perioada in care rolul acestei glande nu era cunoscut", ne spune profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila".

Cinematografia in cercetare


In 1897, la Spitalul Sf. Pantelimon s-a infiintat prima sectie de boli nervoase. In acelasi an, Marinescu s-a intors in tara ca medic in aceasta sectie. In paralel se dedica activitatii de cercetare. O data cu infiintarea primei catedre de neurologie la Facultatea de Medicina din Bucuresti, in 1899, sectia de la Sf. Pantelimon a devenit clinica universitara, iar Marinescu, seful ei. Aici a creat, intre 1898 si 1902, primul film de cercetare stiintifica din istoria medicinei mondiale. Filmul studia evolutia in diferite afectiuni neurologice. Marinescu a fost fascinat de studiul celulei nervoase, careia i-a dedicat o mare parte din activitatea sa. In 1909 a publicat la Paris monografia "La cellule nerveuse" (Celula Nervoasa), rod a doua decenii de studii. Preocupat de problema acromegaliei, Marinescu s-a folosit de toate mijloacele de investigare pentru a afla mai multe despre aceasta boala. Asa se face ca in 1895, in acelasi an in care Röentgen descoperea razele care-i poarta numele, Marinescu a facut prima radiografie a mainii unui acromegal, oferind astfel rezultate stiintifice pretioase despre hipertrofia metacarpienelor si falangelor. Si pentru aceasta realizare, istoria medicinei mondiale il consemneaza pe Marinescu.

PERSONALITATE. Medic. Fondatorul scolii romanesti de neurologie. Intemeietorul endocrinologiei in Romania. Membru al Academiei Romane. Gheorghe Marinescu este unul dintre cei mai mari savanti ai medicinei romanesti si mondiale. Cele peste 3.000 de lucrari pe care le-a lasat in urma sunt dovada preocuparii sale pentru cercetarea stiintifica. Marinescu este recunoscut pe plan mondial ca unul dintre pionierii neurologiei. "La cellule nerveuse" este una dintre cele mai complexe lucrari din lume despre sistemul nervos. Dar Marinescu a avut o contributie importanta si in nasterea endocrinologiei romanesti. Constantin Parhon, unul dintre elevii sai, afirma ca "la noi in tara se poate spune ca primele date de endocrinologie au fost introduse de Gh. Marinescu, care a facut lectii extrem de interesante asupra acromegaliei, sindromului Basedow, mixedemului etc.".

×
Subiecte în articol: marinescu istoria medicinei